Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

Πομάκικη μουσική παρουσίαση

Στη 2η Πανελλήνια συνάντηση Χορωδιών Παραδοσιακής Μουσικής που διοργάνωσε η χορωδία του Παμμικρασιατικού συλλόγου Δράμας ο Αγιος Χρυσόστομος στο θεατράκι της Αγίας Βαρβάρας στη Δράμα παρουσιάστηκαν μερικά όμορφα πομάκικα τραγούδια.

Τα τραγούδια προλόγισε ο καθηγητής Ν.Κόκκας, ένας νέος εκπαιδευτικός που πρόσφερε πολύτιμη έργο στην καταγραφή και στην προβολή της πομακικής πολιτιστικής παράδοσης (πομάκικες συνταγές μαγειρικής, πομάκικα παραμύθια, πομάκικα τραγούδια με έκδοση αρκετών cd)

Δείτε τα σχετικά βίντεο από την εκδήλωση:
1)δυο λόγια για τους πομάκους από τον κ. Κόκκα



2)Συνέχιση της σύντομης παρουσίασης από τον κ. Κόκκα και το πρώτο τραγούδι : Εμινέ-Κεζμπάν: Isushi me, izgori me, Minkele mome




3)Το δεύτερο πομακικό τραγούδι: Εμινέ Μπουρουτζή: Rusa kosa imom




Το παρήγορο είναι ότι η πομάκικη μουσική παράδοση μαζί και με την ελπίδα μας για την χειραφέτησή των Πομάκων από την Τουρκική προπαγάνδα, ανθίζουν.

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"Εγώ είμαι Πομάκος, δεν μπορεί αυτός να με κάνει Τούρκο. Δεν πρόκειται να με κάνει. Γιατί επιμένει; Εμείς δεν πάμε για κομματικά, εμείς πάμε για την πατρίδα μας, για την Ελλάδα μας, για την Θράκη μας. Οι πρόγονοί μας έχουν περάσει στην ιστορία, μας έχουν αφήσει, τα έχουμε βρει όλα καλά και ωραία και να μην τα χαλάσουμε."



από συνέντευξη Πομάκου εκδότη πομακικής εφημερίδας, στην εφημερίδα της Κομοτηνής "Χρόνος".

Ολόκληρη η συνέντευξη εδώ:
http://history-of-macedonia.com/wordpress/2009/05/25/eimaste-ellines-pomakoi-tourkous-den-mporoun-na-mas-kanoun-me-zori/

Ανώνυμος είπε...

Ωραιότατα Βουλγαρικά τραγούδια, πιό Βουλγαρικά δεν γίνεται, ας μη κρυβόμαστε με τόση υποκρισία και ανοησία πίσω από το δαχτυλό μας...
Κίτσος.

Μαχητής Θεσσαλονίκης είπε...

Κίτσο, προφανώς δεν είχες την υπομονή να ακούσεις τι είπε ο κ. Κόκκας στην σύντομη εισήγησή του.

Ναι , οι Πομάκοι είναι ντόπιο Θρακικό φύλο, που εξισλαμίσθηκε επί Τουρκοκρατίας και εκβουλγαρίσθηκε στο γλωσσικό ιδίωμα.

Γενετικές έρευνας έδειξαν το συντριπτικό ποσοστό καθαρότητας στη σύνθεση της φυλής τους (αν θυμάμαι καλά πάνω από 95% ίσως και 99%). Τόσο λόγω της γεωγραφικής απομόνωσης όσο και λόγω επιλογής ΔΕΝ δέχθηκαν επιμειξίες πχ με Τούρκους.
Επίσης στην ίδια έρευνα έδειχνε ότι είχαν καθαρά ελληνικό DNΑ.Αν επιθυμείς μπορώ να ψάξω και να τη βρω. Είχε γίνει από Παν/μιο της Αγγλίας και ήταν αιματολογική έρευνα σε γονίδια-παράγοντες.

Τέλος σου παραθέτω και έναν σύνδεσμο:
http://www.youtube.com/watch?v=KaS6yC2g1r4

Αν έχεις υπομονή δες όλη τη σειρά (και τα 8 μέρη). Διαφορετικά το μέρος νο 2 που παρέθεσα λέει την ουσία της ιστορίας τους. Την βία, τον εξαναγκασμό να αλλάξουν την πίστη τους κλπ.

grsail είπε...

Θα ήθελα να πώ ότι πριν άπό δύο - τρείς δεκαετίες οι οπλίτες και αξιωματικοί των τεθωρακισμένων (ΕΦΕΔΡΟΙ ΚΑΙ ΜΗ !!) έκαναν διαγωνισμό ποιός θα καταστρέψει μεγαλύτερο μέρος από το χωράφι του Πομάκου ώστε να φανεί ότι είναι ΜΑΓΚΑΣ !!

Την μ...κία αυτή την πληρώνουμε σήμερα !
Η ιστορία δεν συγχωρεί !

Ποτέ όμως δεν είναι αργά !

Μαχητής Θεσσαλονίκης είπε...

grsail,

δεν μπορείς να κατηγορείς γενικά "οπλίτες" και "αξιωματικούς" με φανταστικά σενάρια και τόσο "ευρεία χρονικά" (αναφέρεις : "πριν 2-3 δεκαετίες").

Κατ αρχήν πώς είναι δυνατόν να γινόντουσαν βολές τεθωρακισμένων στα πομακοχώρια που είναι σε ορεινό όγκο (τουλάχιστον στην Ξάνθη) και που δεν υπάρχει κανένα πεδίο βολής εκεί.
Συγνώμη αλλά το σενάριο που περιγράφεις μοιάζει εξ ολοκλήρου κατασκεύασμα φαντασίας.

Οι ελληνικές κυβερνήσεις μπορούνε να κατηγορηθούν για αρκετά πράγματα.

1) η δημιουργία του Τουρκικού Προξενείου στη Θράκη
2) η μη στήριξη όσων Πομάκων τόλμησαν να υψώσουν το ανάστημά της χωρίς να φοβούνται τις συνέπειες από το Προξενείο (προσπάθειες συγγραφής αναγνωστικών, εφημερίδων, βιβλίων κλπ)
3) την μη στήριξη της Πομακικής γλώσσας (ως μητρική γλώσσα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση)- αντ' αυτού υποχρεώνουν τους Πομάκους να διδάσκονται ως κύρια γλώσσα την τουρκική που είναι ξένη γι αυτούς γλώσσα
4)τον προδοτικό ρόλο όλων των ελληνικών κομμάτων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ,ακόμη και του ΛΑΟΣ- μοναδική εξαίρεση η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ του Αντ.Σαμαρά) που επιλέγουν για υποψηφίους άτομα που αποκαλούν δημόσια την μειονότητα "Τουρκική", άτομα που επισκέπτονται συνεχώς την Τουρκία (προφανώς για να πάρουν εντολές), άτομα που προκαλούν με εμετικούς λόγους στα εκτουρκισμένα πομακικά πανηγύρια.


Σωστά γράφεις ότι η Ιστορία δεν συγχωρεί.
Παραδίδουμε όλες τις κατά καιρούς αποκαλύψεις για τον πρόστυχο ρόλο των ελληνικών κομμάτων(ευελπιστώντας σε κάναν ψήφο καθοδηγούμενο από το προξενείο για να γίνουν κυβέρνηση) στη χλεύη της Ιστορίας και του λαού.

grsail είπε...

@Thessaloniki Fighter
Δεν μίλησα για βολές, απλώς περνούσαν με το τανκ μέσα από το χωράφι ή από τα στενά δρομάκια του χωριού και ‘έριχναν’ και καμιά γωνία σπιτιού πάνω στο γύρισμα . Βρες άνθρωπο που υπηρέτησε τότε (2-3 δεκαετίες πίσω όπως λες) εκεί και θα σου τα πει. Δεν έχω κανένα λόγο ή συμφέρον να σου λεω φαντασίες. Αναφορές υπάρχουν σε πολλά βιβλία, ένα από αυτά που θυμάμαι είναι «Το Κρυφτό» του καθηγητή Σπύρου Λίτσα.

Για τα (1) έως (4) δυστυχώς συμφωνώ.

Τα κόμματα είναι πρόβλημα αλλά ξέρεις άλλο τρόπο λειτουργίας της κοινωνίας ;
Δυστυχώς έχουμε τα κόμματα που μας αξίζουν !!

Μαχητής Θεσσαλονίκης είπε...

grsail

Έψαξα σύντομα στο διαδίκτυο να βρω και τον Συγγραφέα και το βιβλίο του.


Λοιπόν ο συγγραφέας γεννήθηκε το 1974! .
Και μάλιστα γεννήθηκε στα Χανιά!!.
http://www.perizitito.gr/authors.php?authorid=57847

Το βιβλίο "Το κρυφτό" που επικαλείσαι είναι ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ!! και μάλιστα με τελείως φανταστικό σενάριο.

Ενδεικτικά:
"Eκεί, ο σκληροπυρηνικός πρώην υπουργός Eξωτερικών και πρύτανης του πανεπιστημίου καταρρέει ενώ αγορεύει στο πόντιουμ. Mέσα σε λίγα 24ωρα, η υπόθεση μετατρέπεται σε επικίνδυνο κρυφτό μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών Eλλάδας και Tουρκίας."
http://www.shop21.gr/product/product.book.asp?pfid=29640&prid=30691



Επειδή λοιπόν ο συγγραφέας σου δεν έζησε γεγονότα στις 2-3 δεκαετίες πριν (τις 2-3 δεκαετίες πριν εσύ τις επικαλέσθηκε και όχι εγώ), και επειδή όλα αυτά τα παραμύθια για τα υποτιθέμενα τανκς και τις υποτιθέμενες καταστροφές στα σπίτια των Πομάκων είναι ασύστολα ψεύδη με μοναδικό σκοπό να δημιουργούνε εντυπώσεις και λέγε-λέγε, να μείνουν στο τέλος.

Γι αυτό την επόμενη φορά που θα επικαλεσθείς κάτι, παράκληση, η επιχειρηματολογία σου να μην στηρίζεται σε μυθιστορήματα.

Φαίνεται εκεί στην Πάντειο (που σπούδασε ο Λίτσας) όλο με φανταστικά σενάρια ασχολούνται και δεν έχει χρόνο να διαβάσει λίγο την ιστορία και τα πραγματικά εγκλήματα των Τούρκων.

grsail είπε...

Είσαι άπιστος Θωμάς και μπράβο σου !

(Τα μυθιστορήματα – και μάλιστα αυτού του είδους και από τέτοιους ανθρώπους - δεν μπορεί παρά να στηρίζονται έστω σε ψήγματα κάποιας ιστορικής πραγματικότητας, είναι καλό ... διάβασέ το !)

--- Προς το παρόν πάρε μία διαταγή του 1954 για να δεις το πνεύμα όσο και το μέγεθος της ηλιθιότητας της εποχής και παρακάτω ένα άλλο κείμενο ... θα επανέλθω σύντομα με ντοκουμέντα ...


ΒΑΣΙΛΕΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΙΣ ΘΡΑΚΗΣ / ΔΙΕΥΘΥΝΣΙΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΕΙΙΕΙΓΟΥΣΑ

Εν Κομοτηνή τη 28/1/1954

Αριθ. Πρωτ. Α 1043

Προς
τους κ.κ. Δημάρχους καί Προέδρους Κοινοτήτων Ν. Ροδόπης.

Κατόπιν διαταγής του κ. Προέδρου της Κυβερνήσεως, παρακαλούμεν όπως έφ' έξης εις πάσαν περίπτωσιν γίνεται χρήσις του όρου «Τούρκος-Τουρκικός» αντί του τοιούτου «Μουσουλμάνος-Μουσουλμανικός». Επί τούτοις, δέον να μεριμνήσητε δια την άντικατάστασιν των εν τη περιφερεία υμών υφισταμένων διαφόρων επιγραφών, όπως «Μουσουλμανική Κοινότης, Μουσουλμανικόν Σχολείον κ.λπ.» διά της τοιαύτης «Τουρκικόν».



Γενικός Διοικητής Θράκης

Γ. Φεσσόπουλος

Κοινοποίησις:
1. Τμήμα Πολιτικών Υποθέσεων Γ.Α.Θ.
2. κ. Επιθεωρητήν Τουρκικών Σχολείων Θράκης.


--- Και ένα κείμενο (απόσπασμα) που βρήκα στο αρχείο μου :

΄Έτσι, και σε μια προσπάθεια να αποκοπούν από τους συν-εθνίτες τους Πομάκους της Βουλγαρίας, το ελληνικό κράτος συνέλαβε την ιδέα να τους…τουρκοποιήσει, και μάλιστα με τη βία! Όσοι δεν έστελναν τα παιδιά τους στα τούρκικα σχολεία, είχαν την ‘ευκαιρία’ να υποστούν τα μύρια όσα! Ως παράδειγμα σας αναφέρω την περίπτωση των ασκήσεων των ελληνικών τεθωρακισμένων: Οι ασκήσεις γίνονταν Μάη και Ιούνιο, όταν οι άνθρωποι είχαν φυτέψει τον καπνό (κύριο μέσο για εισόδημα-μπασμάς λέγεται, άνυδρο γιατί δεν τους έδιναν άδεια να ανοίξουν πηγάδι, ενώ όσοι είχαν τα μέσα-δηλ. ένα γαϊδουράκι- μετέφεραν νερό με βαρέλια). Τότε λοιπόν, τα ελληνικά τανκς πέρναγαν μέσα από τα χωράφια τους, τάχα κάνοντας ασκήσεις, και δεν άφηναν τίποτα όρθιο! Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκαν και αυτά που αναφέρετε για τις περιουσίες. Έτσι μεγάλωναν τα παιδιά τους οι φτωχοί αυτοί Πομάκοι! Και θέλοντας και μη, έστελναν τα παιδιά τους στα τούρκικα σχολεία να μάθουν …τούρκικα! Βέβαια βοήθησαν και τα λεφτά του Προξενείου, καθότι, ενώ εμείς βλακωδώς «τουρκοποιούσαμε» τους Πομάκους συμβάλλοντας στους στόχους της Συμμαχίας (ΝΑΤΟ), οι Τούρκοι, πονηρά σκεπτόμενοι, έδρεπαν τους καρπούς αυτής της πολιτικής του ελληνικού κράτους ...

Μαχητής Θεσσαλονίκης είπε...

Είναι γνωστό ότι το Ελληνικό Κράτος (προφανώς με προτροπή των ΗΠΑ) προσπαθώντας να περιορίσει τον Κομμουνιστικό κίνδυνο, αποφάσισε να "τουρκοποιήσει" τους Πομάκους ώστε να μην κινδυνεύσει να τους χάσει λόγω γλωσσικού ιδιώματος (μοιάζει αρκετά με την βουλγαρική) και προσαρτηθούν στη Βουλγαρία (και συνεπώς στο Κομμουνιστικό Μπλογκ).

Στο τέλος όμως αναφέρεις ένα κείμενο (απόσπασμα) που βρήκες στο αρχείο σου..
Δεν μου αναφέρεις καλύτερα την "πηγή" από το αρχείο σου; (ελπίζω μην μου πεις ότι είναι πάλι το μυθιστόρημα).


Τέλος, μία ερώτηση:
έχεις πάει ποτέ στα Πομακοχώρια της Ξάνθης;
Υποθέτω όχι. Διαφορετικά θα καταλάβαινες τι ισχυρίζεσαι.
Yπάρχει ένας μοναδικός στενός φιδίσιος δρόμος, δίπλα από το ποτάμι. Αν κυκλοφορούσαν τανκς! στον δρόμο αυτό, πέρα από το ότι δεν θα μπορούσαν πουθενά να στρίψουν αφού θα ήταν μονής κατεύθυνσης (μετά βίας χωράει ένα άρμα), ο ποταμός από κάτω θα είχε γεμίσει άρματα που θα έπεφταν από κακό χειρισμό!


φίλε, ο συγγραφέας του μυθιστορήματος,
που κατάγεται από την Μεσσηνία,
γεννήθηκε στα Χανιά
και σπούδασε στην Αθηνα,
θα ταν πιο χρήσιμο να γράφει μυθιστορήματα για Ινδιάνους (τουλάχιστον γι αυτούς είδε και μερικές ταινίες στην παιδική του ηλικία).
Στα πομακοχώρια δεν πάτησε ποτέ (αλλιώς δεν θα έγγραφε τέτοιες ανοησίες).
Φρόντισε σε παρακαλώ να μην τις αναπαράγεις.

grsail είπε...

(Α)
Σου εξήγησα ότι δεν μετέφερα τέτοια πληροφορία από συμφέρον ή κάτι άλλο οι εκφράσεις σου “αλλιώς δεν θα έγγραφε τέτοιες ανοησίες” και «Φρόντισε σε παρακαλώ να μην τις αναπαράγεις» δείχνουν απλώς ότι είσαι βιαστικός ή ότι έχασες την ψυχραιμία σου ;
Σου είπα θα επανέλθω με ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ! Μην βιάζεσαι !!

(Β)
Έγραψες :

«προσπαθώντας να περιορίσει τον Κομμουνιστικό κίνδυνο, αποφάσισε να "τουρκοποιήσει" τους Πομάκους ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΣΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΑΣΕΙ» αυτό καταλαβαίνεις ότι ως επιχείρημα δεν έχει λογική παρά αποτελεί μια απίστευτη ανοησία.

Μην είσαι εύπιστος παρακαλώ ούτε να ξεπέφτεις στον φανατισμό ! Κρίμα είναι !

Όπως είπαμε ... υπομονή επανέρχομαι με ντοκουμέντα.
(δεν τρέχει και τίποτα .. και μόνο η ηλίθια και προδοτική διαταγή που διάβασες θα αρκούσε, αλλά θα το κάνω το ψάξιμο και για μένα, ψάχνω πλέον όλη την βιβλιοθήκη μου – και αλλού - για να σου μεταφέρω αδιάψευστη πληροφορία ...)

Κωνσταντίνος είπε...

Προσωπικά δεν βλέπω το λόγο εσείς οι δύο, "Thessaloniki Fighter" και "grsail", να έχετε αυτή την έντονη συζήτηση.

Η ουσία είναι η εξής και απ' ότι καταλαμβαίνω συμφωνείτε:
1. Οι εκάστοτε Ελλαδικές Κυβερνήσεις, διαχειρίζονται κατά τραγικό τρόπο το θέμα των Πομάκων, διέπραξαν και διαπράττουν φοβερά λάθη και ολισθήματα.
2. Οι Πομάκοι ΔΕΝ είναι Τούρκοι, και πολλοί από αυτούς ούτε θέλουν να είναι Τούρκοι. Συμφωνώ με τον "Thessaloniki Fighter", ότι κατά πάσα πιθανότητα είναι απόγονοι αρχαίων Θρακιωτών, δηλαδή Έλληνες, που εκβουλγαρίστικαν στο ιδίωμα και εξισλαμίστηκαν στο θρήσκευμα.

Η ουσία επίσης είναι τι γίνεται και τι κάνουμε από δώ και πέρα:
1. Οφείλουμε να στηρίξουμε και να βοηθήσουμε του Πομάκους να απαγκιστρωθούν από την Τουρκία, και να τους εντάξουμε ακόμη περισσότερο στην Ελλαδική Κοινωνία.
2. Οφείλουμε να περιορίσουμε τη δράση του Τουρκικού Προξενείου και των εδώ πρακτόρων, τρίζοντας τους τα δόντια.

grsail είπε...

@Κωνσταντίνος

Γενικά συμφωνώ με το μετριοπαθές σχόλιό σου αλλά [ πάντα υπάρχει αυτό το αλλά :-) ]
"Οφείλουμε να περιορίσουμε τη δράση του Τουρκικού Προξενείου και των εδώ πρακτόρων, τρίζοντας τους τα δόντια" ...

Με τι να τους τρίξουμε τα δόντια ; Με την κατάπτυστη εξωτερική πολιτική και το ανύπαρκτο ΥπΕξ ή με τον νωθρό και απογοητευμένο στρατό μας ;

Μήπως με το ηττοπαθές πνεύμα που επικάθησε στις συνειδήσεις των Ελλήνων μετά την ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ των Ιμίων και τις εκατοντάδες έκτοτε ατιμωτικές καθημερινές υποχωρήσεις ;

Η γιαγιά μου έλεγε :

Τι βρακιά να λύσουμε - τι κωλιά να δείξουμε !

Ανώνυμος είπε...

Όλη η αλήθεια για τον Τούρκο Πρόξενο της Κομοτηνής:

Είναι επίσημος πράκτορας της ΜΙΤ
Δεν ανήκει στο διπλωματικό σώμα...

Διαβάστε αναλυτικά:
http://kostasxan.blogspot.com/2009/07/blog-post_1546.html

Κωνσταντίνος είπε...

@ grsail: Συμφωνώ μέχρι και στο τελευταίο ι σ'αυτά που λές. Έχεις απόλυτο δίκαιο.

Το μόνο που έχω να προτείνω, είναι ο καθένας μας ας κάνει ότι μπορεί. Ακόμα κι εσύ με αυτό που κάνεις, δηλαδή επισημαίνοντας και στιγματίζοντας το, προσφέρεις. Σπρώχνεις, είτε λίγο είτε πολύ, προς τη σωστή κατεύθυνση. Ίσως σπρώχνοντας όλοι από λίγο, ευασθητοποιηθούν περισσότεροι, και κυρίως απ' αυτούς που κρατάνε και τα ινία της χώρας, και η δύναμη να γίνει ακόμα μεγαλύτερη.

Ανώνυμος είπε...

¨οτι και να λέτε εμείς εδω στη Δράμα απολάυσαμε τα πανέμορφα τραγούδια της Εμινέ και την καταπληκτική παρουσίαση του κ. Κόκκα ήταν μια ανεπανάληπτη συναυλία με παραδοσιακές μουσικές απο διάφορα μέρη της Πατρίδας μας .Σε ευχαριστούμε Εμινέ για την παρουσία σου και την συμμετοχή σου στα πολιτιστικά δρώμενα της Πόλης μας
Νίκος Γιαμαλής μουσικός