Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

Αρμενικά διδάγματα…




Μετά από πιέσεις των ΗΠΑ και της Υπουργού εξωτερικών της κα. Χίλαρης Κλίντον προσωπικά, επιτεύχθηκε (ιστορική όπως την ονόμασαν κάποιοι) συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας. Προσπάθησαν να πλασάρουν μάλιστα τη συμφωνία σαν win – win. Ως μια διαδικασία δηλαδή στην οποία κέρδισαν και τα 2 μέρη (σας θυμίζει κάτι αυτό);

Πολύ χαρακτηριστική πάντως είναι η φάση που μεταδόθηκε τηλεοπτικά κατά την υπογραφεί και δείχνει τον Τούρκο ΥπΕξ με ένα τεράστιο χαμόγελο ικανοποίησης στα χείλη και αντίθετα τον Αρμένιο ΥπΕξ φανερά προβληματισμένο…

Στη συμφωνία αυτή η οποία απενοχοποιεί την Τουρκία αντέδρασαν δυναμικά οι Αρμένιοι της διασποράς αφού με τη συγκεκριμένη συμφωνία θεωρούν ότι:

α) απεμπολούνται τα δικαιώματα του αρμενικού έθνους, αφού χάνεται το δικαίωμα διεκδίκησης των τουρκοκρατούμενων αρμένικων εδαφών

β) χάνεται επίσης το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης των κατοίκων του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, που κέρδισαν την αυτονομία τους με το αίμα τους

γ) υπάρχουν αντιρρήσεις για τη σύσταση επιτροπών που θα εξετάσουν την εγκυρότητα της Αρμενικής Γενοκτονίας, ενός αδιαμφισβήτητου ιστορικού γεγονός.

Η αρμενική κοινότητα θεωρεί πως αυτό είναι άλλο ένα από τα κόλπα της Τουρκίας, η οποία προσπαθεί να μην χάσει το τραίνο και διακηρύσσει πως η Γενοκτονία είναι προϊόν φαντασίας και ότι οι Αρμένιοι της Διασποράς είναι ουσιαστικά εξτρεμιστές.

Η ίδια η παρουσία των Αρμενίων της Διασποράς, όμως, είναι η φυσική μαρτυρία ότι η Γενοκτονία πραγματικά έγινε, αφού δεν διασκορπίστηκαν στον κόσμο επειδή ήταν οικονομικοί μετανάστες! Υπολογίζεται πως ένα 90-95% των Αρμενίων της Διασποράς και περίπου 65-70% των Αρμενίων της Αρμενίας αντιτίθενται στην υπογραφή των πρωτοκόλλων.

Mε το άνοιγμα και την αναγνώριση των συνόρων και των δύο κρατών, με βάση τη Συνθήκη του Καρς και όχι με τη Συνθήκη των Σεβρών, ουσιαστικά αφήνονται πολλά από τα κατακτημένα αρμένικα εδάφη στην Τουρκία. Θεωρείται ότι η Τουρκία καταφεύγει σε τέτοια τεχνάσματα, όπως και με το κυπριακό, για να πάρει χαρτί καλής διαγωγής από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα.

Στον αέρα η συμφωνία από τους ίδιους τους Τούρκους!

Μια μέρα μετά την επεισοδιακή υπογραφή συμφωνίας για εξομάλυνση των διαφορών Τουρκίας και Αρμενίας - που προβλέπει την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων και το άνοιγμα των συνόρων ανάμεσα στις δυο χώρες – οι τούρκοι ακολουθώντας τη γνωστή τους διαχρονική τακτική, αφού πήραν αυτά που ήθελαν και αφού ταπείνωσαν την Αρμενία, αθέτησαν την υπογραφή τους!!!

Συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι «η Τουρκία δε θα εξετάσει θετικά τις συμφωνίες που υπογράφηκαν το Σάββατο στη Ζυρίχη, αν η Αρμενία δεν αποσυρθεί από " την διαφιλονικούμενη περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στο Αζερμπαϊτζάν». Ας σημειωθεί ότι η Τουρκία διέκοψε τους διπλωματικούς δεσμούς κι έκλεισε τα σύνορά της με την Αρμενία το 1993 σε ένδειξη υποστήριξης του Αζερμπαϊτζάν, καθώς το Μπακού είχε έρθει σε σύγκρουση με το Ερεβάν για τον έλεγχο της περιφέρειας του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενός θυλάκου με αρμενικό πληθυσμό μέσα στο αζερινό έδαφος. Χθες πάντως το Αζερμπαϊτζάν αποδοκίμασε την υπογραφή της συμφωνίας όπως έπραξαν και οι Αρμένιοι της διασποράς για διαφορετικούς λόγους. Βέβαια η Ευρώπη το είδε ιδιαίτερα θετικά και όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές στην έκθεση αξιολόγησής της Τουρκίας θα επαινείται για αυτήν της την ενέργεια.


*Καθόλου άσχετο: Θυμίζουμε τον χάρτη που κυκλοφόρησε πρόσφατα στα τουρκικά δημοτικά σχολεία και δείχνει μια διευρυμένη Τουρκία, η οποία καλύπτει τμήματα της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, του Ιράκ (περιοχή Κουρδιστάν) και ολόκληρη την Αρμενία και την Κύπρο. Ο χάρτης αυτός αποσύρθηκε από τα σχολεία με τη δικαιολογία ότι είχε λάθη, ωστόσο τα «λάθη» αυτά δείχνουν τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:

1. Οι τούρκοι είναι πάντα τούρκοι και ΠΟΤΕ δεν τηρούν τις υπογραφές τους!

2. Η Τουρκία είναι ανικανοποίητη και όσο της δίνει θέλει κι’ άλλα..

3. Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να πατρονάρουν την Τουρκία και προσπαθούν να την βγάλουν από την δύσκολη θέση χρησιμοποιώντας κάθε μέσο (καλοπιάσματα, απειλές, χρήματα..) κάνοντας την Τουρκία να αποθρασύνεται ολοένα και περισσότερο…

4. Υπάρχουν και αλλού ναινέκοι…

5 σχόλια:

Indiana Ioannou είπε...

vasika to provlima einai pws me e3omalynsi sxesewn tourkias - armenias polloi politikoi kai mh xanoun to rolo tous kai einai pleon axreiastoi.
akrivws to provlima mas damesa.
no cyprus problem = no problems!
ara kapoioi xannoun lefta je exposure.

eshis ex8ro sou tin tourkia. en pio dynatos sou. ferton konta!!!! en pio efkolo na tu xtipiseis para otan eisai apenanti....

Armenian είπε...

Let this be a lesson to us, that the Turk is not to be trusted!

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΟΣ ΤΟΥΡΚΟΣ, Ο ΝΕΚΡΟΣ ΤΟΥΡΚΟΣ!

Μαχητής Θεσσαλονίκης είπε...

ανώνυμε φίλε (νο3)
άσε τις ανέξοδες μεγαλοστομίες.

Προσπάθησα να έχεις συνέπεια στη ζωή σου.
Κάνε μερικούς έμπιστους φίλους που έχουν τα ίδια αγνά ιδανικά.
Και πάλεψε μαζί τους.
Βήμα βήμα.
Έτσι χτίζονται οι αγώνες.
Σκαλί-σκαλί.

Μαχητής Θεσσαλονίκης είπε...

Διόρθωση:

Προσπάθησε να έχεις συνέπεια στη ζωή σου.
Κάνε μερικούς έμπιστους φίλους που έχουν τα ίδια αγνά ιδανικά.
Και πάλεψε μαζί τους.
Βήμα βήμα.
Έτσι χτίζονται οι αγώνες.
Σκαλί-σκαλί.