Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

17 Φεβρουαρίου 1914. Κρήτες, Κύπριοι, Μακεδόνες εθελοντές στον αγώνα για την ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ της Β.Ηπείρου

17 Φεβρουαρίου 1914.

Ξεκινάει ο ένοπλος αγώνας για την ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ της Β. Ηπείρου.
Πρωτοστάτες στον αγώνα οι μητροπολίτες Δρυϊνουπόλεως, Κορυτσάς και Κονίτσης (η εκκλησία πάντα ακούει την ψυχή και τον πόθο του λαού και αποδέχεται να μπει μπροστά στον αγώνα).
Κρήτες, Κύπριοι, Μακεδόνες πολεμιστές εντάχθηκαν αλλά και θυσιάστηκαν ως εθελοντές στον αγώνα για την ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ της Β.Ηπείρου.

Ο αγώνας έληξε 3 μήνες αργότερα ΝΙΚΗΦΟΡΑ, με την υπογραφή του Πρωτοκόλου της Κέρκυρας το οποίο παραχωρούσε καθεστώς Αυτονομίας στην περιοχή της Β.Ηπείρου.

Να θυμίσουμε επίσης ότι ο Αυτονομιακός αγώνας της Β.Ηπείρου είχε τελείως ξεχαστεί από την σύγχρονη ελληνική Ιστορία μέχρι ο Μητροπολίτης Σεβαστιανός να ανακαινίσει το θέμα και να ξεκινήσει τον εορτασμό για την Επέτειο της Αυτονομίας.

Ακολουθεί το δελτίο Τύπου της ΣΦΕΒΑ (της νεολαίας που ίδρυσε ο Μητροπολίτης Σεβαστιανός). η μικρή φωτογραφία στο πλάι είανι από γραμματόσημο της Αυτόνομης Β.Ηπείρου.

Η 17η Φεβρουαρίου 1914, ημέρα Ανακηρύξεως της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου, αποτελεί κορυφαίο ορόσημο στην πολυκύμαντη ιστορική πορεία του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.
Η μαχητικότητα των Βορειοηπειρωτών και η αταλάντευτη προσήλωση στην ελληνική τους συνείδηση αλλά και ο πόθος τους για ελευθερία είχαν ως αποτέλεσμα την υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Κερκύρας (17 Μαΐου 1914), κειμένου νομικά ισχυρού μέχρι σήμερα, με το οποίο παρείχετο πλήρης Αυτονομία στην Βόρειο Ήπειρο.
Στον αιώνα που μεσολάβησε μέχρι σήμερα παρά τις κοσμογονικές αλλαγές που διαδραματίστηκαν και τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα που προέκυψαν στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής, αναλλοίωτος παρέμεινε ο στόχος της Αλβανίας για φυσική και εθνική συρρίκνωση του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.
Στην παρούσα ιστορική συγκυρία, το εκπαιδευτικό, το περιουσιακό και η έλλειψη ασφάλειας, σε συνάρτηση με την πληθυσμιακή αιμορραγία της Βορείου Ηπείρου, αποτελούν κομβικά ζητήματα για το μέλλον των αδελφών μας σε ότι αφορά την παραμονή τους στις πατρογονικές τους εστίες.
Η απογραφή του πληθυσμού με βάση το θρήσκευμα και την εθνική καταγωγή, που θα πραγματοποιηθεί στην Αλβανία το 2011, θα πρέπει να αποτελέσει τόσο για την ελληνική κυβέρνηση όσο και για τους Βορειοηπειρώτες το εφαλτήριο για ανασύνταξη δυνάμεων με μοναδικό στόχο τη σωτηρία της Βορείου Ηπείρου.
17 Φεβρουαρίου 1914 ... 17 Φεβρουαρίου 2010
Σε μια εποχή ισοπεδώσεως και εθνομηδενισμού, οι αγωνιστές της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου εμπνέουν και καθοδηγούν τη συλλογική συνείδηση σε νέους αγώνες.
Τo Κ.Δ.Σ της Σ.Φ.Ε.Β.Α


Εδώ μπορείτε να ακούσετε τραγούδι της ΣΦΕΒΑ για την Αυτονομία της Βορ. Ηπείρου:
http://sfeva.gr/dat/549239AF/file.mp3?634020252250156250

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτήν την ημέρα, της ανακήρυξης του Αυτονομιακού Αγώνα,τιμούν και θυμούνται καθε χρόνο οι αδερφοι μας Βορειοηπειρώτες.

Μαζί τους και φέτος οι ''Ανένταχτοι Πατριώτες'' ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του «Συλλόγου Βορειοηπειρωτών» τιμούν την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου στις 11 το μεσημέρι, βρισκόμενοι δίπλα τους στη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Καρύτση (πίσω από την πλατεία Κολοκοτρώνη) και στην πορεία που θα ακολουθήσει για την επίσημη κατάθεση Στεφάνου στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου.

Ανώνυμος είπε...

Τιμη και δοξα στους Ηρωες του Ελληνισμου...Ας τους θυμιζουμε στα παιδια μας μεχρι να τους "ξαναθυμηθουν" τα αριστεροπληκτα, γελοιοποιημενα ΜΜΕ....