Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010

Αποχώρησε η Βουλγαρία από τον Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη

Την αποχώρηση της Βουλγαρίας από το σχέδιο υλοποίησης του διαβαλκανικού πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη ανακοίνωσε σήμερα το μεσημέρι ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός δήλωσε νωρίτερα ότι η χώρα του εγκαταλείπει τον αγωγό, επικαλούμενος φόβους που έχουν εκφραστεί ότι η συμμετοχή στο σχέδιο δεν θα είναι επικερδής, αντιθέτως μπορεί να αποβεί επιζήμια για τη Βουλγαρία.

Η Ελληνική πλευρά παραμένει προσηλωμένη στην προοπτική ολοκλήρωσης του έργου αυτού και συνεχίζει τις προσπάθειές της προς αυτή την κατεύθυνση, δήλωσε ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής.

Η ανακοίνωση του Βούλγαρου πρωθυπουργού έρχεται ένα 24ωρο μετά τις δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Ενέργειας, Σεργκέι Σμάτκο, σύμφωνα με τις οποίες η κατασκευή του πετρελαιαγωγού μπορεί να αναβληθεί σε περίπτωση που η βουλγαρική πλευρά δεν λάβει απόφαση σχετικά με το έργο. Ο κ. Μπορίσοφ επικαλέστηκε, επίσης, τις έντονες αντιδράσεις κατοίκων από τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η κατασκευή του αγωγού θα είναι καταστροφική για το περιβάλλον.

Πάντως, λίγα λεπτά μετά τη δημοσιοποίηση των ανακοινώσεων Μπορίσοφ, ο υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Τράικο Τράικοβ, δήλωσε ότι δεν μπορεί να πιστέψει ότι ο Μπορίσοφ έκανε τέτοιες δηλώσεις, προσθέτοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί επίσημη απόφαση. Η κεντροδεξιά κυβέρνηση της Βουλγαρίας εξέταζε το ενδεχόμενο αποχώρησης από το σχέδιο από τον περασμένο Ιούλιο, όταν ανήλθε στην εξουσία.

Ο αγωγός, μήκους 300 χλμ., θα μετέφερε ρωσικό αργό από το βουλγαρικό λιμάνι Μπουργκάς, στη Μαύρη Θάλασσα, στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

πηγή: TA NEA

Ο Ρώσος Πρωθυπουργός κος Πούτιν πριν από κάτι μήνες όταν ο Γιωργάκης-Τζέφρυ Παπανδρέου επισκέφτηκε την Ρωσία στα πλαίσια της "εξόρμησης"-ζητιανιάς του σε ξένες χώρες, τον συμβούλεψε "να πάει στο ΔΝΤ". Η Ρωσία από τη μέρα που αποχώρησε η ΝΔ από την εξουσία και ανέλαβαν οι συγκεκριμένοι πολιτικοί σε Βουλγαρία και Ελλάδα, θεωρούσε και θεωρεί ότι και οι δύο χώρες είναι πλέον δεμένες στο άρμα της Αμερικής. ΞΑΝΑ. Ο Μεντβιέντεφ πριν μερικές μέρες δήλωσε ότι περιμένει την Ελλάδα να μεσολαβήσει για να μη ναυαγήσει ο αγωγός. Παρόλαυτα, κούνια που τον κούναγε τον ΠαπΑΝΑΝδρέου, δε σκιάχτηκε καθόλου. Ο άνθρωπος εκτελεί αποστολή, πάει και τελείωσε.

Νέο φάσκελο που προστέθηκε στο φάσκελο της συνεργασίας Ρωσίας-Τουρκίας σε αγωγό, Ρωσίας-Τουρκίας-Ιράν στα πυρηνικά. Πόσα χαστούκια θα μας ριξουν και μεις θα καθόμαστε να τους βλέπουμε?

1 σχόλιο:

Μαχητής Θεσσαλονίκης είπε...

Οι Οικολόγοι-Πράσινοι στην Ελλάδα εδώ και 5 χρόνια έχουν ξεσηκωθεί εναντίον του αγωγού.

Προεκλογικά ο Παπανδρέου είπε ότι θα "επαναδιαπραγματευθούμε" τον αγωγό και αφού έγινε θέμα, επικαλέσθηκε κι αυτός τις "περιβαλλοντικές συνέπειες".
Τώρα καταλαβαίνουμε "τι εννοούσε ο ποιητής".

Όταν ένας αγωγός τόσο μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας, που η εμμονή του Καραμανλή να υπογραφεί η συμφωνία με τη Ρωσία προκάλεσε τις "πυρκαγιές" στην Ελλάδα και την ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ μίας σειράς σκανδάλων με τα οποία κατηγορούσαν ολημερίς και ολονυχτίς τα ΜΜΕ την κυβέρνηση του Καραμανλή,
τότε οι Πράσινοι και ο Παπανδρέου
άξιοι νεροκουβαλητές στα σχέδια της Νέας Τάξης
κλήθηκαν να παίξουν τον ρόλο τους.

Πότε επί τέλους θα σταματήσουμε να έχουμε πολιτικούς "κομπάρσους" πιόνια στα χέρια της Νέας Τάξης;