Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Καταδικαστική απόφαση της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας εις βάρος των υπευθύνων της εφημερίδας Πολίτης.



Οι πολίτες έχουν μεγάλη δύναμη και όταν το συνειδητοποιήσουν αυτό, όταν διεκδικήσουν και ορθώσουν το ανάστημα τους, όταν αγωνίζονται για αρχές, απέναντι ακόμα και σε Κόμματα και σε ΜΜΕ, μπορούν να δικαιωθούν!
Αυτό αποδεικνύει η πιο κάτω περίπτωση του ιδιώτη Α. Ζ. (κατέχουμε το πλήρες ονοματεπώνυμο) απέναντι στην εφημερίδα «Πολίτης»:


Έλλειψη σεβασμού προς νεκρό, επίταση και πρόκληση ανθρώπινου πόνου από τους υπεύθυνους της εφημερίδας Πολίτης.

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας με απόφαση της (35/2009 14/4/2010) που αναρτήθηκε πρόσφατα στο επίσημο ιστοχώρο της, αποφάσισε ότι η διενέργεια της ηλεκτρονικής ‘’ψηφοφορίας’’ για το ποιοι έκλεψαν την σορό του Αείμνηστου Τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλουπου που είχε αναρτήσει στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα Πολίτης δεν έλαβε υπόψη τις πιθανές επιπτώσεις στους οικείους του τέως Προέδρου και συνιστούσε παραβίαση των προνοιών του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας που αφορούν στην πρόκληση ή επίταση του ανθρώπινου πόνου.
Οι πρόνοιες αυτές, τονίζει η απόφαση, ορίζουν ότι τα ΜΜΕ και οι δημοσιογράφοι επιδεικνύουν την αρμόζουσα ευαισθησία σε θέματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, τη βία, το έγκλημα και τον ανθρώπινο πόνο και ότι σε περιπτώσεις πένθους, θλίψης ή ψυχικού κλονισμού επιβάλλεται διακριτικότητα και συμπάθεια και αποφυγή οποιασδήποτε πράξης που είναι δυνατό να οξύνει τον ανθρώπινο πόνο.
Η Επιτροπή εξέφρασε επίσης αντίθεση στην ενέργεια εκπεμπόντων ΜΜΕ να περιλάβουν σε ρεπορτάζ τους για το ίδιο θέμα απαντήσεις μελών του κοινού σε ερωτήσεις για τα πιθανά ελατήρια της κλοπής των λειψάνων, θεωρώντας ότι αυτό συνιστούσε έλλειψη ευαισθησίας για τον πόνο των οικείων του τέως Προέδρου.
Τα γεγονότα είχαν ως έξης:
Στάλθηκε επιστολή διαμαρτυρίας από τον Α.Ζ προς την εφημερίδα Πολίτης, την Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας και την Ένωση Συντακτών Κύπρου την οποία δημοσιεύουμε αυτούσια:

Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2009
Προς Εκδότη εφ. Πολίτης: Γιάννη Παπαδόπουλο.
Σύμβουλου Έκδοσης εφ. Πολίτης: Διονύση Διονυσίου.
Αρχισυντάκτες εφ. Πολίτης: Σωτήρης Παρούτης, Γιώργος Κασκάνης.
Υπεύθυνη ιστοσελίδας εφ. Πολίτης : Στέλλα Ππαλή.
Ένωση Συντακτών Κύπρου.
Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας.
Τίτλος: Έλεοςςςςςςςςςςςςςςςς…
Μπήκα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Πολίτης και φρίκαρα στην εικόνα ότι έχετε αναρτήσει ‘''δημοσκόπηση'' για το ποιοι έκλεψαν την σορό του Αείμνηστου Τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και σοκαρίστηκα.
Επιτέλους σεβασμός! Σεβασμός στον νεκρό, σεβασμός στην κυρία Φωτεινή Παπαδοπούλου, σεβασμός στα παιδιά του, στα εγγόνια του και στους συγγενείς του!
Σεβασμός στην πανάρχαια Αξία να σεβόμαστε τους νεκρούς!
Είστε επικίνδυνοι αρρωστημένοι τρομοκράτες σοροδολοφόνοι! Νοιώθω αηδία και αποτροπιασμό. Δεν λυπάμαι για την πράξη σας, ούτε και προσωπικά σας φοβάμαι! Αυτό που φοβάμαι και λυπάμαι είναι την επικινδυνότητα σας και τα επόμενα θύματα σας!
Είστε ΑΙΣΧΡΟΙ!
Λευκωσία 18 Δεκεμβρίου 2009
Ο Υπογράφων
Α.Ζ
--------

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας ζήτησε να αποσύρει ο παραπονούμενος την τελευταία φράση [Είστε ΑΙΣΧΡΟΙ] για να μπορέσει να προχωρήσει η Επιτροπή στην εξέταση του θέματος.
Ο παραπονούμενος Α.Ζ δεν ανταποκρίθηκε στο σχετικό αίτημα της επιτροπής και εξήγησε τηλεφωνικός προς άτομο της επιτροπής αλλά και προς άτομο της εφημερίδας Πολίτης ότι: … ‘’' η ‘’δημοσκόπηση’’ που αναρτήθηκε από τους υπεύθυνους της εφημερίδας Πολίτης στην ιστοσελίδα τους είναι ανθρωπιστικά απαράδεκτη και ότι δεν παίρνει πίσω ούτε μια λέξη από όσα έγραψε, γιατί για κανένα βιασμό σώματος, ψυχής, για απαγωγή προσώπου ή για αρπαγή σορού, ή για βεβήλωση τάφου δεν διεξάγονται ‘’δημοσκοπήσεις’’ και ότι 1.000.000 άτομα να πάρουν μέρος σ’'αυτήν την ‘’δημοσκόπηση’’ τους απάντησε ότι προσωπικά πάλι θα τους απαντούσε:

Για μένα αυτή η πράξη είναι Αισχρή!’’…
Ωστόσο, η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας θεώρησε το θέμα σοβαρό, με ευρύτερες κοινωνικές προεκτάσεις και αποφάσισε να το εξετάσει με αποτέλεσμα να βγάλει την απόφαση αριθμό 35/2009 14/4/2010 εις βάρος των υπευθύνων της εφημερίδας Πολίτης με θέμα: Έλλειψη σεβασμού προς νεκρό, επίταση και πρόκληση ανθρώπινου πόνου και καταδίκασε την διενέργεια της ηλεκτρονικής ‘’ψηφοφορίας’’ που είχε αναρτήσει στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα Πολίτης που δεν έλαβε υπόψη τις πιθανές επιπτώσεις στους οικείους του τέως Προέδρου και συνιστούσε παραβίαση των προνοιών του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας που αφορούν στην πρόκληση ή επίταση του ανθρώπινου πόνου.

Η εφημερίδα Πολίτης και οι υπεύθυνοι της εφημερίδας, οφείλουν μια ειλικρινή απολογία και συγγνώμη προς την κα. Φωτεινή Παπαδοπούλου και τα παιδιά της για την έλλειψη σεβασμού προς νεκρό που έδειξαν με την πράξη τους, που είχε ως αποτέλεσμα την επίταση και πρόκληση ανθρώπινου πόνου στους οικείους του αείμνηστου τέως Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου.

3 σχόλια:

APOEL UK είπε...

asxeto alla deite kati pou mas endiaferei olous
http://www.youtube.com/watch?v=nORyJA8IjLg&feature=player_embedded

Ίδας είπε...

Το βίντεο αυτό έχει αφαιρεθεί λόγω παραβίασης των όρων χρήσης.

Τι βίντεο ήταν Anti-Co?

Μαχητής Θεσσαλονίκης είπε...

http://taxalia.blogspot.com/2010/06/blog-post_8154.html
υπάρχει εδώ το ίδιο βίντεο.
Και μετά ακολούθησαν άρες μάρες ... από τον "Ζούγλα"!!
Ως γνωστό ο κ. Μάκης Τριανταφυλλόπουλος δεν υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία (με χαρτιά ψυχιάτρων... ) τώρα μιλάει και για "Πρωθυπουργό της Μακεδονίας".
Όχι δεν εννοεί τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, των Σκοπίων αποκαλεί έτσι ο ξεφτίλας.
Δείτε το βίντεο