Κυριακή 10 Απριλίου 2011

ΚΚΕ και ΕΟΚΑ

Ακόμα και το ΚΚΕ ήταν υπέρ του αγώνα της ΕΟΚΑ!

Σύσσωμος ο Ελλαδικός κόσμος, μαζί και η αριστερά διανόηση (βλέπε Ρίτσος κ.α.), ακόμα και το ΚΚΕ (ως γνήσιοι Έλληνες αλλά και σαν κομμουνιστές - υποστηρικτές αυτοδιάθεσης των λαών) υποστήριζαν τον δίκαιο εθνικό αγώνα της ΕΟΚΑ.

Θλιβερή παραφωνία το επίσημο ΑΚΕΛ (γράφουμε το "επίσημο" επειδή αριστεροί κύπριοι πατριώτες στήριξαν τον αγώνα της ΕΟΚΑ για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα).

Διαβάστε το σχετικό άρθρο του αναπληρωτή καθηγητή ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Πέτρου Παπαπολυβίου που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Φιλελεύθερος (2/4/2011):


ΜΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ πτυχή του αγώνα του 1955-1959 είναι η στάση της ελλαδικής Αριστεράς απέναντι στην ΕΟΚΑ. Έχοντας ερευνήσει, τα τελευταία χρόνια, συστηματικά το κεφάλαιο αυτό, θα παρουσιάσουμε σήμερα, τιμώντας και τη χτεσινή επέτειο, ένα άγνωστο κείμενο του ΚΚΕ.

Μετά την πολύκροτη ομιλία του Νίκου Ζαχαριάδη, στο ραδιόφωνο της «Ελεύθερης Ελλάδας», στις 24 Απριλίου 1955, που αποκάλυψε τη σχέση του συνταγματάρχη Γρίβα με τον «Διγενή» της ΕΟΚΑ, στους επόμενους μήνες, το ΚΚΕ άλλαξε σταδιακά στάση. Τον Ιανουάριο του 1956, σε απόφαση για το Κυπριακό, γινόταν έκκληση για συνεργασία των ακελικών οργανώσεων και των «πατριωτικών στοιχείων της ΕΟΚΑ», ενώ το Νοέμβριο του 1956 το ΚΚΕ δέχθηκε την ένοπλη πάλη ως μέσο του απελευθερωτικού αγώνα στην Κύπρο.

Τον Φεβρουάριο του 1957 συνήλθε η 7η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ που αποφάσισε, ύστερα από δραματικές συνεδριάσεις, τη διαγραφή του Ν. Ζαχαριάδη από το κόμμα.
Στην ίδια Ολομέλεια εγκρίθηκε και το «Χαιρετιστήριο στον αγωνιζόμενο για τη λευτεριά του λαό της Κύπρου». Δημοσιεύθηκε στο επίσημο περιοδικό του ΚΚΕ «Νέος Κόσμος», τον Μάρτιο του 1957 και είναι ενδεικτικό του συγκλονισμού που προκάλεσε ο συνεχιζόμενος ηρωικός αγώνας της ΕΟΚΑ στους Έλληνες κομμουνιστές - πολιτικούς πρόσφυγες στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Εννοείται ότι το «Χαιρετιστήριο» δεν συνοψίζει πλήρως την πολιτική του ΚΚΕ απέναντι στην ΕΟΚΑ είναι, όμως, ένα δείγμα για το πόσο πολλά έχουμε να μάθουμε ακόμη για το ζήτημα. Το αναδημοσιεύουμε παρακάτω:

«Πατριώτες αγωνιστές της Κύπρου, Τις στιγμές αυτές που διεξάγετε το δύσκολο και άνισο μα γεμάτο δόξα αγώνα σας, ενάντια στο σκληρό καταχτητή, για ν’ απαλλαχθείτε από τα βαριά δεσμά της αποικιακής σκλαβιάς, για να καταχτήσετε τη χιλιάκριβη τη λευτεριά, η 7η Πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, σας απευθύνει θερμό, πατριωτικό χαιρετισμό.
Το ΚΚΕ, υποστηρίζει τον ιερό σας αγώνα με όλες του τις δυνάμεις. Όλοι οι κομμουνιστές της Ελλάδας βρίσκονται σ’ επιστράτευση, αναπτύσσουν όλη τη δραστηριότητά τους και οργανώνουν στο πλευρό σας, για την υποστήριξή σας, τον αγώνα του λαού της Ελλάδας, για ν’ αγρυπνεί και να μην επιτρέψει στους θιασώτες της πολιτικής της εθνικής υποτέλειας να προδόσουν την εθνική υπόθεση της Κύπρου. Υπόθεση για την οποία με τόση αυτοθυσία και αυταπάρνηση χύνουν το αίμα τους και δίνουν τη ζωή τους τα ηρωϊκά παιδιά της.
Στον αγώνα σας αυτόν, που είναι και αγώνας ολόκληρου του έθνους, δεν είμαστε μόνοι. Στο πλευρό μας βρίσκονται οι λαοί των σοσιαλιστικών χωρών, ολόκληρου του δημοκρατικού και αντιϊμπεριαλιστικού στρατοπέδου, οι λαοί που αγωνίζονται για να καταχτήσουν και διαφυλάξουν την ανεξαρτησία τους από την επιβουλή των ιμπεριαλιστών, οι λαοί που αγαπούν τη λευτεριά. Και η συμπαράσταση αυτή εκδηλώθηκε περίτρανα στην τελευταία συζήτηση του Κυπριακού στον ΟΗΕ.
Για να θριαμβεύσει ο δίκαιος αγώνας σας, για να εξασφαλίσετε την άμεση εξάσκηση του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης της γης των πατέρων σας, χωρίς πολεμικές βάσεις και χωρίς όρους, χρειάζεται να διαφυλάξετε και να δυναμώσετε την ενότητά σας. Να συνεχίσετε ακλόνητοι τον αγώνα σας που διευθύνουν οι πατριωτικές σας οργανώσεις, ΑΚΕΛ. Εθναρχία και ΕΟΚΑ.
Ζήτω η Λευτεριά της Κύπρου! Ψηλά τη σημαία της Εθνικής Ενότητας και του αγώνα για τη νίκη!»


2 σχόλια:

νεος είπε...

Ίδα!
Η τελευταία παράγραφος έπρεπε να σε προβληματίσει λίγο:
Να συνεχίσετε ακλόνητοι τον αγώνα σας που διευθύνουν οι πατριωτικές σας οργανώσεις, ΑΚΕΛ. Εθναρχία και ΕΟΚΑ.
Ζήτω η Λευτεριά της Κύπρου! Ψηλά τη σημαία της Εθνικής Ενότητας και του αγώνα για τη νίκη!»


Το ΑΚΕΛ έκαμε αντιαποικιακό, υπάρχουν οι ιστορικές αναφορές αν θέλει κάποιος να τις δει.
Η αναφορά του συγκεκριμένου και ειδικά της παραγράφου που σου ξεχώρισα, νομίζω εν σαφής ως προς τούτο.

Από την άλλη, η αριστερά διαφώνησε και δικαίως και με τη μορφή του αγώνα και με την ιδεολογική της βάση που ήταν άκρως αντικομμουνιστική αλλά και με την ηγεσία της που ήταν απαράδεκτη και αυταρχική.
Προειδοποίησε για τα αδιέξοδα τούτης της πορείας και δυστυχώς δικαιώθηκε.

Από εκεί και πέρα γιατί ξαφνιάζεσαι που οι επιλογές του ΚΚΕ δεν είναι οι ίδιες με του ΑΚΕΛ;
Στο κάτω-κάτω ήξερε καλύτερα τις συνθήκες η εξόριστη Κ.Ε του ΚΚΕ από το ίδιο το ΑΚΕΛ και τη δική του ηγεσία που ειρήσθω εν παρόδω φυλακίστηκε σύσσωμη κατα τη διάρκεια του αγώνα και ήταν στην παρανομία ακόμα και μήνες μετά την υπογραφή της Ζυρίχης (την οποία και δεν αποδέχτηκε);

Είχε λάθος το ΚΚε φίλε μου, αυτό είναι όλο. Δεν είχε αντιληφθεί ότι ο ρόλος και ο στόχος του Γρίβα και της εθναρχίας δεν ήταν τόσο η απελευθέρωση όσο η ανάληψη της πρωτοβουλίας των κινήσεων και η περιθωριοποίηση της αριστεράς.

Αν ήταν ενήμεροι γι αυτό και έκαναν σωστές εκτιμήσεις θα ήταν πιο επιφυλακτικοί.

Ο ηρωϊσμός και η αυτοθυσία καθώς και η σκληρή τακτική της Αγγλίας στην αντιμετώπιση του ένοπλου αγώνα, έχουν όντως συνεγείρει και την αριστερά στην Ελλάδα.

Στην Κύπρο όμως, η τοπική αριστερά και οι κομμουνιστές ήξεραν και ξέρουν τι πραγματικά επεδίωξε η ηγεσία της ΕΟΚΑ, ποιους έβαλε στο στόχαστρο (όπως και η ΤΜΤ) και ποια είναι τα αποτελέσματα της δράσης της.

Unknown είπε...

Όχι αγαπητέ Ίδα. Το ΚΚΕ δεν ήταν υπέρ του αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α
Το Κ.Κ.Ε σύρθηκε από την Ε.Ο.Κ.Α και τις επιτυχίες της γιατί οι αγνοί υποστηρικτές του θα του γύριζαν τη πλάτη. Αναγκάστηκε για λόγους τακτικής να το κάνει. Σ αυτές τις κωλοτούμπες είναι μανούλες οι κομουνιστές. Ξεχνάμε τη στάση του ΚΚΕ επί συμφώνου Ρίμπεντροφ - Μολώτοφ και τη στάση του μετά; Πάντα βεβαίως αναφερόμαι στην ηγεσία και όχι στον απλό λαό - ψηφοφόρο - υποστηρικτή.