Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Ο συγγραφέας Άντης Ροδίτης παρέδωσε την τιμητική του χορηγία στην ΕΛΔΥΚ

Ο γνωστός κύπριος λογοτέχνης και διανοούμενος Άντης Ροδίτης επιλέγηκε να τιμηθεί από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ένας από τις «εικοσιεπτά προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Τεχνών για τη συνεισφορά τους στην οικοδόμηση της σύγχρονης πολιτιστικής φυσιογνωμίας της Κύπρου».

Ο Άντης Ροδίτης επέλεξε να χαρίσει την χορηγία του στην Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) «ως ελάχιστη και συμβολική ανταπόδοση για το χρέος της Κύπρου προς τη μητέρα πατρίδα Ελλάδα, για τα όσα έχει προσφέρει στην Κύπρο μέχρι σήμερα στην Παιδεία, την Άμυνα, την Οικονομία, στην ύπαρξη της Κύπρου ως τόπου ελληνικού πολιτισμού».

Το μόνο που ζήτησε ήταν να δημοσιοποιηθεί αυτή του η ευγενική του ενέργεια κάτι που όπως ο ίδιος καταγγέλλει δεν έγινε από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση που εξέδωσε ο συγγραφέας:

Για την απονομή των Ετήσιων Τιμητικών Χορηγημάτων, που έγινε στις 20 Ιουνίου 2011 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σε «εικοσιεπτά προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Τεχνών για τη συνεισφορά τους στην οικοδόμηση της σύγχρονης πολιτιστικής φυσιογνωμίας της Κύπρου», ενημέρωσα το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, ότι αποφάσισα όπως το δικό μου χορήγημα παραχωρήσω στην ΕΛ.ΔΥ.Κ, ως ελάχιστη και συμβολική ανταπόδοση για το χρέος της Κύπρου προς τη μητέρα πατρίδα Ελλάδα, για τα όσα έχει προσφέρει στην Κύπρο μέχρι σήμερα στην Παιδεία, την Άμυνα, την Οικονομία, στην ύπαρξη της Κύπρου ως τόπου ελληνικού πολιτισμού.

Χρέος τόσο μεγάλο που κανένα χρηματικό ποσό δεν μπορεί να το αποσβέσει.

Δεν θα μπορούσα ποτέ να πάρω χρήματα για την «αξιόλογη συνεισφορά μου στην οικοδόμηση της σύγχρονης πολιτιστικής φυσιογνωμίας της Κύπρου», επειδή ό,τι έχω γράψει ως τώρα, από το 1972 που εξέδωσα το πρώτο μου βιβλίο διηγημάτων, ήταν και είναι μέρος της διαχρονικής προσπάθειας της Κύπρου, από πριν τον Ονήσιλο μέχρι σήμερα, να κρατήσει η Κύπρος την ελληνική της ταυτότητα και, εξάλλου, η σημερινή κυβέρνηση της Κύπρου προέρχεται από το κόμμα που μαζί με την εκάστοτε εξουσία και μέρος της εμποριοβιομηχανικής δεξιάς, από την πρώτη μέρα ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, έκαμαν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για δεκαετίες, για να κρατήσουν την Κύπρο μακριά από την Ελλάδα. Δέχθηκα να παραστώ στην τελετή και να παραλάβω το δίπλωμα και τη χορηγία νοουμένου ότι θα ανακοινωνόταν ότι «ένας από τους τιμώμενους», χωρίς να αναφέρεται το όνομά μου, θα παραχωρούσε το ετήσιο χρηματικό ποσό στην ΕΛ.ΔΥ.Κ., για τους λόγους που αναφέρονται πιο πάνω. Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες εξέδωσαν τελικά μιαν ανακοίνωση που αποσιωπούσε και διαμόρφωνε το νόημα κατά το δοκούν. Το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών δεν εξέδωσε καμμίαν ανακοίνωση. Ούτε καν ένα κατάλογο των τιμηθέντων. Δημοσιοποίησε μόνο την ομιλία του Προέδρου, στην οποία ο ίδιος δεν αναφέρει πουθενά ότι ο τρισχιλιετής πολιτισμός της Κύπρου έχει καταγωγή και ταυτότητα ελληνική. Το ποσό της χορηγίας μου παραδόθηκε ήδη στην ΕΛ.ΔΥ.Κ. και από ότι με πληροφόρησαν θα χρησιμοποιηθεί για την αγορά 5 Η/Υ για το ίντερνετ καφέ του στρατοπέδου - Άντης Ροδίτης

1 σχόλιο:

ΓΙΑΔΙΚΙΑΡΟΓΛΟΥ είπε...

Οι Νεοκύπριοι, φίλε ΄Αντη έβαλαν το χέρι τους. Τί περίμενες;