Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Οι τούρκοι "σφράγισαν την μοίρα τους", όχι μόνο τις βίαζαν αλλά έκαναν και ανεξίτηλο τατουάζ πάνω στο σώμα τους…



Στοκχόλμη – ¨Τι θες να πω, να πω ότι αυτά τα τατουάζ τα έκαναν οι Τούρκοι ; Γιατί ; Σήμερα πια αυτό δεν είναι σημαντικό…¨ Τα λόγια αυτά εκφράζουν το μυστικό χιλιάδων γυναικών που διασώθηκαν από την Αρμενική γενοκτονία. 

Η Σουζάν Καρνταλιάν σκηνοθέτης της ταινίας ¨Τα τατουάζ της γιαγιάς μου¨ δηλώνει πως ¨Οι Τούρκοι δεν σφράγισαν μόνο τα χέρια αλλά και την μοίρα αυτών των γυναικών, γεμίζοντας με φρίκη, ντροπή και φόβο τις αναμνήσεις τους.


Η ταινία ¨Τα τατουάζ της γιαγιάς μου¨ της σκηνοθέτιδας Σουζάν Καρνταλιάν που περιγράφει την ιστορία της γιαγιάς της που υπήρξε μάρτυρας στην Αρμενική σφαγή του 1915, θα παρουσιαστεί σε φεστιβάλ ταινιών στην Στοκχόλμη στις 21 Σεπτεμβρίου.
Η ταινία εξερευνά την μοίρα των χιλιάδων ξεχασμένων γυναικών που βίωσαν την Αρμενική Γενοκτονία, καθώς και το μυστικό των τατουάζ που τους είχαν κάνει στα σώματα τους.

Η Σουζάν Καρνταλιάν μετά την ολοκλήρωση της ταινίας απάντησε σε ερωτήματα του Ermenihaber. Είπε πως η γιαγιά της δεν της μίλησε καθόλου για τα τατουάζ και πως ¨ Φορούσε λευκά γάντια και κάτω από αυτά έκρυβε τα τατουάζ της. Η γιαγιά μου προσπαθούσε να σβήσει αυτήν την άσχημη ανάμνηση των χρόνων της γενοκτονίας. Ακόμα και εμείς για αυτό το θέμα δεν μιλούσαμε καθόλου, σαν να υπήρχε κάποιο ταμπού. ¨
Η Καρνταλιάν ανέφερε πως μέχρι τα 16-17 της χρόνια δεν ήξερε τίποτε για την Αρμενική Γενοκτονία, και ότι η γιαγιά της άθελα παρέδωσε αυτό το τραύμα στις επόμενες γενιές. Η Καρνταλιάν λέει πως ¨Τώρα όλοι καταλαβαίνουμε πως τότε κάτι ξέραμε για αυτό, αλλά δεν το συζητήσαμε¨ και ότι η ταινία περιστρέφεται γύρω από αυτό το μυστικό.

Το μυστικό των τατουάζ
Η Καρνταλιάν αναφέρει πως και η ξαδέρφη της γιαγιάς της είχε ένα τέτοιο τατουάζ, αλλά και εκείνη αρνούνταν το παρελθόν… Και εκείνη τηρούσε σιγή για αυτό το θέμα και όταν μια μέρα η Καρνταλιάν την ρώτησε απάντησε λέγοντας πως ¨¨Τι θες να πω, να πω ότι αυτά τα τατουάζ τα έκαναν οι Τούρκοι ; Γιατί ; Σήμερα πια αυτό δεν είναι σημαντικό¨ και της είπε το μυστικό για τα τατουάζ.
Η Καρνταλιάν είπε ότι αυτά τα τατουάζ γινόταν δια της βίας στις γυναίκες και είπε : ¨ Κανείς δεν ζήτησε την άδεια τους για αυτό, έγιναν παρά την θέληση τους, και μετά την σωτηρία τους προσπαθούσαν να σβήσουν τα σημάδια αυτής της φρίκης. Γυναίκες είχαν μεγάλες πληγές στα σώματα τους καθώς προσπαθούσαν με χημικά να σβήσουν αυτά τα τατουάζ¨.

¨ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΤΡΟΠΗ ΜΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ¨
Η Καρνταλιάν ανέφερε πως γενικά οι Αρμένιοι άντρες δεν ήθελαν τις διασωθείσες με τατουάζ αυτές γυναίκες, και ότι οι βιασθείσες αυτές γυναίκες κατά το 1924 έκαμναν στην Βυρητό επανόρθωση του παρθενικού τους υμένα.
Με βάση μια έρευνα που έκανε η Βαχέ Ταστσιάν οι διασωθείσες αυτές γυναίκες και ιδιαίτερα αυτές με τατουάζ δεν ήταν αποδεκτές από τους Αρμένιους άντρες. Η Καρνταλιάν τόνισε πως τέτοιες σελίδες φρίκης υπάρχουν στην ιστορία τους και ότι ¨Λόγω της ντροπής δεν συζητούσαμε αυτά τα θέματα¨.
Η Καρνταλιάν λέει πως αυτή ντροπή έρχεται στις νέες γενιές μέσα από τα γονίδια και λέει πως ¨Προφανώς η ντροπή ήταν ο λόγος της σιωπής της γιαγιάς μου¨.

¨ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΦΡΑΓΙΣΑΝ ΤΗΝ ΜΟΙΡΑ ΤΟΥΣ¨
………..
Η Καρνταλιάν εξέφρασε την λύπη της για το ότι η ταινία καθυστέρησε και είπε ¨Μακάρι η γιαγιά μου να μου είχε εξηγήσει νωρίτερα όχι μόνο το μυστικό των λευκών γαντιών αλλά και αυτή την μαύρη σελίδα της ζωής της και το φρικώδες μυστικό που έκρυβε¨.

Σχόλιο : Δηλαδή οι Τούρκοι όχι μόνο τις βίαζαν αλλά έκαναν και ανεξίτηλο τατουάζ πάνω στο σώμα τους…
"Αυτά τα τατουάζ τα έκαναν οι Τούρκοι…"
Κουρδικό Πρακτορείο Φιράτ 18-9-2011
Μετάφραση από  το Ιστολόγιο ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΝΕΑ


ΣΧΟΛΙΟ ΑΝΤΙΠΑΡΑΚΜΗΣ:
Μην περιμένετε να διαβάσετε την είδηση σε κάποιο μεγάλο Ελλαδικό portal όπως το Zougla ή να τη δείτε σε κάποια τηλεοπτικό κανάλι. Εκεί προτιμάνε τις Τουρκικές σαπουνόπερες. 
Πιστά υπάκουα σκυλάκια της Νέας Τάξης.


Παρακαλούμε διαβάστε και την παρακάτω ενημέρωση από το Ιστολόγιο ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΝΕΑ: 
(...)
το εγχείρημά μας για μια προσφορά μεταφρασμένων τουρκικών ειδήσεων, από τη Θράκη, την Κατεχόμενη Κύπρο μα και από την ίδια την Τουρκία, είναι ΜΟΝΑΔΙΚΟ.
(...)
ενώ η επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας αυξάνεται εντυπωσιακά, το προσφερόμενο έργο μένει χωρίς κανένα υλικό αντίκρυσμα
Βεβαίως η προσπάθεια είναι αφιλοκερδής. Όμως οι καιροί είναι πολύ δύσκολοι για όλους. Έτσι, κάναμε τη σκέψη να ρωτήσουμε τους φίλους αυτής της προσπάθειας, κατά πόσον θα ήταν διατεθειμένοι να προσφέρουν μιαν ελάχιστη συνδρομή (π.χ. 5 ευρώ μηνιαίως) προκειμένου να λαμβάνουν το δελτίο με τις μεταφράσεις καθημερινά στον υπολογιστή τους. Το ζήτημα δεν είναι μόνο συμβολικό, είναι και άκρως ουσιαστικό. Η θετική σας απάντηση θα στηρίξει την προσπάθειά μας, θα ανταμείψει υλικά και ηθικά την κοπιαστική δουλειά μας και θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την πορεία του εγχειρήματος μας.

1 σχόλιο:

ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ είπε...

Οι γεωστρατηγικές ισορροπίες έχουν αλλάξη εξ ολοκλήρου 'στη Μεσόγειο και επιτάσσουν π ε ρ ι κ ύ κ λ ω σ η και δ ι ά λ υ σ η εκ βάθρων και θεμελίων της σ κ ο τ α δ ι σ τ ι κ ή ς,π α λ α ι ο λ ι θ ι κ ή ς ''Τουρκίας''.
Α υ τ ή είναι η κ α τ ε ύ θ υ ν σ η προς την οποία απαιτείται τ ά χ ι σ τ α να στραφούμε και να εμβαθύνουν οι συμπατριώτες,οι Έλληνες πολίτες,αντιλαμβανόμενοι πως είναι απαράδεκτο να εξακολουθούμε να ανατρέφουμε,συντηρώντας,το μανιώδες θηρίο και πολυπλόκαμο τερατούργημα των αρχών του 20ού αιώνα(''Turkiye Cumhuriyeti'')και συντασσόμενοι και συμμαχώντας σ τ ρ α τ η γ ι κ ά με δυνάμεις και συμφέροντα εχθρικά του ή και δυνάμει εχθρικά του(Ισραήλ,Αρμενία,Κούρδοι,Βουλγαρία,Σερβία,Ρωσία,Αζερμπα'ι'τζάν,Ιορδανία,Συρία,Λίβανος,πιθανώς Ιράν-Ιράκ κ.ά.).