Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

85 χρόνια ΕΛΛΑΔΑ. 85 χρόνια ΑΠΟΕΛ

Στις 8 Νοεμβρίου 1926 ιδρύθηκε ο Ποδοσφαιρικός Όμιλος Ελλήνων Λευκωσίας (ΠΟΕΛ), στην οδό Λήδρας, και πρώτος πρόεδρος του σωματείου υπήρξε ο Γεώργιος Πούλιας. Το ταλέντο των μελών του ΠΟΕΛ και η ικανότητά τους στους αγώνες στίβου, διεύρυνε τα τμήματα του σωματείου και έτσι, 2 χρόνια αργότερα, μετονομάστηκε σε ΑΠΟΕΛ (Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Ελλήνων Λευκωσίας). 


Ο ΑΠΟΕΛ με την 80χρονη και πλέον ιστορία του, με τις επιτυχίες του στην Κύπρο και στα Κύπελλα Ευρώπης, έχει καταστεί ο «Θρύλος του Κυπριακού Ποδοσφαίου». Ήδη μετρά συνολικά 50 τίτλους στις εγχώριες διοργανώσεις, ενώ η ύψιστή διάκρισή του στην Ευρώπη, ήταν η περσινή είσοδός του στους ομίλους του Champions League και η αξιοπρεπής παρουσία του στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης.


"Στρατός Γαλαζοκίτρινος Δόξα Τιμή προγόνων,
Πατρίδας χρώματα ιερά μπροστάρης των Αγώνων..."Οι αγώνες του ΑΠΟΕΛ για την Ελευθερία και την Ένωση
Πάνω απ΄όλα όμως, πέραν της πολυεπίπεδης αθλητικής και πολιτιστικής του προσφοράς, ο ΑΠΟΕΛ ήταν παρών στο καθήκον για την υπεράσπιση της Κυπριακής Ελευθερίας και στους αγώνες των Κυπρίων για την Ένωση του νησιού με την ΕλλάδαΑπό το 1950, ο πρώτος πρόεδρος του ΑΠΟΕΛ, Γεώργιος Πούλιας πρωτοστάτησε και εργάστηκε για την επιτυχία του Ενωτικού Δημοψηφίσματος το 1950, το οποίο όμως οι Βρετανοί αποικιοκράτες δεν σεβάστηκαν. 
Ως εκ τούτου, με την έναρξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959, οι αθλητές, τα μέλη και οι φίλοι του ΑΠΟΕΛ, προσέτρεξαν στη φωνή της μαχόμενης πατρίδας, για την αποτίναξη του αγγλικού ζυγού και την ενσωμάτωση της Κύπρου με τον ελληνικό εθνικό κορμό. 

Ο αθλητής στίβου του ΑΠΟΕΛ Μιχαλάκης Καραολής απαγχονίστηκε στις 10 Μαίου 1956 στις κεντρικές φυλακές, ενώ πολλοί άλλοι αγωνιστές της ΕΟΚΑ, φίλοι και μέλη του ΑΠΟΕΛ, καταζητήθηκαν ή έπεσαν μαχόμενοι... Η ηγεσία του σωματείου, Ευθύβουλος Ανθούλλης και Τίτος Φάνος συνελήφθηκαν!


Κατά την περίοδο της τουρκικής ανταρσίας του 1963, το οίκημα του ΑΠΟΕΛ μετετράπη σε αποθήκη όπλων, που χρησιμοποιήθηκαν για την αντίσταση κατά των Τούρκων στασιαστών. Δεκάδες Αποελίστες έδωσαν τη ζωή τους για την προάσπιση της Λευκωσίας από τους παρακρατικούς της τουρκικής ΤΜΤ.


Το καλοκαίρι του 1974, βρήκε τον ΑΠΟΕΛ και πάλι μαχόμενο στην πρώτη γραμμή αντίστασης κατά του Τούρκου εισβολέα. Εκλετά μέλη του σωματείου, φλογεροί Έλληνες πατριώτες, αγωνίστηκαν για την υπεράσπιση των πάτριων εδαφών. Οι υποστράτηγος Τάσος Μάρκου, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΑΠΟΕΛ, ο καλαθοσφαιριστής Γιαννάκης Μαύρος και ο πρωταθλητής μας στην επιτραπέζια αντισφαίριση, Μιχαλάκης Ζαμπάς, αποτελούν τη σημαία του ΑΠΟΕΛ στους αγώνες του σωματείου για αντίσταση στα διχοτομικά σχέδια της Τουρκίας. 


Ο ΑΠΟΕΛ σήμερα
Σήμερα, 37 χρόνια από τη βάρβαρη τουρκική εισβολή, η ιδιαίτερη μας πατρίδα Κύπρος, αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνισμού, συνεχίζει να τελεί υπό τη κατοχή της Τουρκίας. Ως Έλληνες Κύπριοι, και ιδιαίτερα οι Αποελίστες, έχουμε το εθνικό χρέος της διατήρησης της ελληνικής μας ταυτότητας και της συνεχούς δράσης και διαφώτισης των Πανελλήνων για το Εθνικό μας πρόβλημα.


Οφείλουμε να κρατήσουμε την Ομάδα μας μακρυά από τις κομματικές παρεμβάσεις, χαράσσοντας Εθνική Γραμμή, με κάθε ευκαιρία και με κάθε τρόπο.

Συγχαίρουμε τον ΠΑΝ.ΣΥ.ΦΙ ΑΠΟΕΛ για τον εθνικό αγώνα που διεξάγει, καθώς και την καθολική προσήλωση των «πορτοκαλί» στα εθνικά συνθήματα και σύμβολα που αναρτούν στην κερκίδα μας. Τους συγχαίρουμε επίσης, όταν στις εθνικές παρελάσεις, στέλνουν τα κατάλληλα μηνύματα στην κοινή γνώμη, και ιδιαίτερα στους «επισήμους». 
Η ΑΠΟΕΛΛΑΣ υποστηρίζει όλες τις προσπάθειες των φίλων του ΑΠΟΕΛ, για τη διατήρηση της εθνικής μνήμης και ταυτότητας. Οι Αποελίστες είμαστε η ψυχή αυτού του ιστορικού σωματείου, και το γράμμα «Ε» στα αρχικά του ΑΠΟΕΛ μας ενώνει στον κοινό αγώνα ενάντια στην υποδούλωση της Ελληνικής μας Πατρίδας.
Χρόνια Πολλά συνΑποελίστες και συνΑγωνιστές!ΜΙΑ ΖΩΗ ΕΛΛΑΔΑ
ΜΙΑ ΖΩΗ ΑΠΟΕΛ!απόσπασμα από ανάρτηση του ΑΠΟΕΛΛΑΣ
επιμέλεια φωτογραφιών και παρουσίασης: Ιστολόγιο ΑντιπαρακμήΚαι κάτι που είναι χρήσιμο να διαβάσουν κάποιοι που με πολύ ζήλο υιοθετούν τον τίτλο του ανθέλληνα και του προδότη:


Ομονοιάτες, οι παππούδες σας ΗΤΑΝ ΑΠΟΕΛ !
Για καθαρά ιστορικούς λόγους θυμίζουμε στους ομονοιάτες - όσο και αν αυτό τους πληγώνει - ότι οι παππούδες τους (αυτοί που αργότερα το 1948 με εντολή του κόμματός τους διασπάστηκαν και δημιούργησαν την ομόνοια) ήταν μαζί με τους δικούς μας παππούδες όταν δημιουργούσαν τον Αθλητικό Ποδοσφαιρικό Όμιλο Ελλήνων Λευκωσίας! Το σύνθημα «ΟΙ ΠΑΠΠΟΥΔΕΣ ΣΑΣ ΗΤΑΝ ΑΠΟΕΛ» αποτελεί, για αυτούς μια σκληρή πραγματικότητα…
Ξέρουμε ότι κάποιους τους πληγώνει που οι παππούδες τους ήταν ΑΠΟΕΛ.  Ξέρουμε επίσης ότι τους αγχώνει ακόμα περισσότερο το ενδεχόμενο, με τις επιτυχίες που έχει η ομάδα μας, να είναι και τα εγγόνια τους ΑΠΟΕΛ! Γιατί τότε, οι ίδιοι θα αποτελούν απλά μια θλιβερή παρένθεση της ιστορίας… 
από το  apoelnews

Δεν υπάρχουν σχόλια: