Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Η απελευθέρωση των Ιωαννίνων (πριν 100 χρόνια) και η παραχάραξη της Ιστορίας.



Σε περίπου τρεις μήνες συμπληρώνεται ένας αιώνας από τότε που τα Γιάννενα ελευθερώθηκαν. Πώς έγινε αυτό το θαύμα κι έπεσαν σε ελληνικά χέρια τα απόρθητα οχυρά στο Μπιζάνι; Αυτό δεν οφείλεται μόνο στην ανδρεία των Ελλήνων ή τις στρατηγικές ικανότητες του Αρχιστρατήγου Κωνσταντίνου και των βασικών του Επιτελών (Β. Δούσμανη- Ξ. Στρατηγού-Ι. Μεταξά), αλλά, και κυρίως, στην αυτοθυσία ενός Χριστιανού Ταγματάρχου του τουρκικού στρατού, από την Άγκυρα.
Μετά από παρέμβαση του πανάξιου Μητροπολίτη Ιωαννίνων Γερβάσιου, ο Νικολάκη Εφέντη παρέδωσε στους Έλληνες τα σχεδιαγράμματα των οχυρών που θεωρούνταν απ’ όλους απόρθητα!
 

Όποιος από τους αναγνώστες αυτού του κειμένου θελήσει να δείξει την ευγνωμοσύνη του σ’ αυτούς που λευτέρωσαν τα Γιάννενα, ας ανάψει ένα κεράκι στο εικόνισμα του σπιτιού του, γιατί δεν θα βρει πουθενά στα Γιάννενα τους ανδριάντες τους, ή, έστω, τις προτομές τους
Έτσι, αντί μνημοσύνου, θα ’πρεπε να είχε τοποθετηθεί σε κάποια πλατεία, μια πλάκα με τ’ όνομα τους. Αλλά, δυστυχώς, τα μάρμαρα λιγόστεψαν, από τότε που διετέθησαν αφειδώς στους πολύ μεγάλους «ήρωες κι εθνάρχες»! 

Να και 3 παραδείγματα:
1. Υπάρχει το άγαλμα του Βενιζέλου κι επειδή το Υπουργείο « δια βίου Στραβωμάρας» δεν σας εξήγησε το λόγο, θα τον μαρτυρήσω εγώ: Την 1η Μαρτίου 1913 ο Βενιζέλος ακύρωσε διαταγή του Κωνσταντίνου και τα ελληνικά στρατεύματα που ήταν καθ’ οδόν για την απελευθέρωση της Β. Ηπείρου, έκαναν μεταβολή, χαρίζοντας ελληνικά εδάφη στην Αλβανία! 
Μέχρι και τον έμπιστό του Στρατηγό Παπούλα έστειλε να πνίξει στο αίμα κάθε επαναστατική κίνηση στη Β. Ήπειρο!!!!

2. Υπάρχει, ασφαλώς, και το άγαλμα του Άρη Βελουχιώτη, εκείνου του «διακεκριμένου εγκληματία»! Αν με ρωτήσετε «τι δουλειά έχει η αλεπού στο παζάρι», θα σας παραπέμψω στη Μεσσηνία. Κάπου εκεί δεν βρίσκεται ο Μελιγαλάς;

3. Παρά λίγο να ξεχαστώ! Η κεντρική οδός των Ιωαννίνων που περνά από το ιστορικό κτήριο της VIIIης Μεραρχίας, λεγόταν « Κωνσταντίνου του Ελευθερωτού». Κάποιοι γραικύλοι τη μετονόμασαν σε οδό «Ανδρέα Παπανδρέου»! Στην κατηγορία των «γραικύλων» εντάσσονται όλοι όσοι δεν αντέδρασαν στην παραχάραξη της Ιστορίας των Ιωαννίνων(Δημότες-Δήμαρχοι-Περιφερειάρχες….).


Όποιος φαντάζεται ότι τυχαίως πέσαμε από τα Τρωικά στην Τρόικα, να το ξανασκεφτεί!.....Είναι ώρα η πορεία μας να μετατραπεί σε ανοδική, αφού μετά τον πάτο στον οποίο στεκόμαστε ,δεν υπάρχει παρά μόνον ο απόπατος!.....  
14  Νοεμβρίου, 2012,  
Θωμάς Θεολόγης, Ιστοριοδίφης/συγγραφέας

Διαβάστε σχετικά:

Απελευθέρωση Ιωαννίνων - Ιστορικό Αφιέρωμα



Δεν υπάρχουν σχόλια: