Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Γράμμα στον -εν ζωή- ήρωα βορειοηπειρώτη Κώστα Κυριακού

Πριν λίγα χρόνια έπεσαν στα χέρια μου 2 βιβλία-κατάθεση ψυχής, του βορειοηπειρώτη Κώστα Κυριακού, «Ελεύθερος Φυλακισμένος» και «Οι ξεχασμένοι ήρωες»

Σ' αυτά περιέγραφε τις δοκιμασίες και τα μαρτύρια που υπέστη ο ίδιος και άλλοι Έλληνες βορειοηπειρώτες στον καιρό του Χότζα. 


Οι "εχθροί του λαού" όπως αποκαλούνταν όσοι αντιδρούσαν στην κομμουνιστική δικτατορία, πέρα από την πολυετή φυλάκιση (οι ποινές δινόταν σε δεκαετίες, πχ 10, 20, 30 χρόνια) συνοδευόταν συνήθως από εντολή για δημόσια απομόνωση και εξορία της οικογένειας του αντιφρονούντα. Συχνά, η οικογένεια του φυλακισμένου, μαζί με τα μικρά παιδιά έπρεπε να μετακινηθεί σε άλλο χωριό ή πόλη όπου ξεκινούσε ένα νέο μαρτύριο..
Έβλεπα τις φωτογραφίες από τα πρόσωπα, διάβαζα για τα περιστατικά και τις περιγραφές στην φυλακή ή στην εξορία, αυτή την άγνωστη Ιστορία του Ελληνισμού  που δεν διδαχθήκαμε ποτέ στα (ανθελληνικά μας) σχολεία.

Διάβαζα και ήθελα να σφίξω το χέρι του συγγραφέα, να του πω ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ  για το έπος που έγραψαν ΜΟΝΟΙ τους, κάτι που δυστυχώς ποτέ δεν έκανα μέχρι σήμερα. 
Ας μου επιτρέψει να το κάνω με την παρούσα ανάρτηση.
Μαχητής Θεσσαλονίκης 
(μέσα από το Ιστολόγιο Αντιπαρακμή)


ΥΓ. Έψαξα στο διαδίκτυο να βρω μια φωτογραφία του ήρωα, δεν υπάρχει σχεδόν τίποτε
Μια- δυο φωτογραφίες από την "Δίκη των 5" (βλέπετε τα μαρτύρια των βορειοηπειρωτών δεν τέλειωσαν όταν έπεσε ο κομμουνισμός) και 1-2 ακόμη φωτογραφίες από βιβλιοπαρουσιάσεις του. Τις συνέθεσα όλες μαζί σε ένα τμήμα φιλμ. 
Πόσο θλιβερό για την Ελλάδα να περιφρονεί τόσο τους ήρωές της.
 




Ακολουθεί η ανάρτηση από βορειοηπειρωτικό ιστολόγιο



Κώστας Κυριακού, ένα παιδί που τα 'βαλε με το κόκκινο θεριό

1974, προκηρύξεις στο κέντρο της  Δερβιτσάνης :
«Κάτω ο κομμουνισμός», 
«Ο κομμουνισμός είναι χειρότερος  από τον φασισμό του Χίτλερ»,
«Ο Ενβέρ Χότζα, ο  κόκκινος Χίτλερ, μας αφαίρεσε τη θρησκεία μας…», όπως και πολλά άλλα.

  Ένας από τα παλικάρια,  που όταν τα ‘σκιαζε η φοβέρα  και τα πλάκωνε η σκλαβιά,  ένας απ’ αυτούς που ανδρειώθηκαν  και έφτασαν να διανέμουν και  προκηρύξεις, ήταν ο Κώστας Κυριακού, μαθητής του Γυμνασίου Αργυροκάστρου.

 Μεγάλος συναγερμός της sigurimi, της τρομερής ασφάλειας του Χότζια, για να βρουν τους αίτιους.

 Ο Κώστας Κυριακού, συλλαμβάνεται , καταδικάζεται με
9 χρόνια κάθειρξη και οδηγείται στις πιο σκληρές φυλακές της Αλβανίας, στο Σπάτσι. Παρά τα βασανιστήρια, τις τεράστιες δυσκολίες και εξονυχιστικές ανακρίσεις ολόκληρων 10 μηνών, ο Κώστας έμεινε όρθιος.

  Αργότερα, το 1994, ξαναφυλακίζεται στη γνωστή ΔΙΚΗ ΤΩΝ 5, στη δίκη των ηγετών της Ομόνοιας και του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, μαζί με τον Θόδωρο Βεζιάνη, Βαγγέλη Παπαχρήστο, Ηρακλή Σύρμο και Παναγιώτη Μάρτο.
  Και εδώ, στα κελιά μελλοθανάτων  με απερίγραπτα βασανιστήρια, μια που αρχικά θανατική ήταν η ποινή, ο Κώστας στάθηκε ξανά αήττητος.

  Στην απολογία του, στις 15 Αυγούστου 1994, στο προετοιμασμένο  δικαστήριο, εξευτέλισε τεκμηριωμένα  όλη την ποινική διαδικασία χαρακτηρίζοντάς τη  ως την πιο Σταλινική. Εδώ δικάζεται ξανά με 9 χρόνια κάθειρξη, αφού έπεσε η θανατική ποινή, όπως και των άλλων συντρόφων του.

 Τα χρόνια περνάνε, ο Κώστας  με τις ίδιες ιδέες και μετά τις φυλακίσεις, αποφασισμένος ν’ αγωνιστεί για δημοκρατία και δικαίωση του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.

  Η αφοσίωση και το πείσμα  για να πραγματοποιήσει τα  οράματά του, τον αναγκάζει  να τελειώσει τώρα και τη  Νομική Σχολή Αθηνών. Συνεχίζει,  επίσης , την έκδοση βιβλίων με  εθνικό περιεχόμενο, όπως : «Ελεύθερος Φυλακισμένος», «Στα μονοπάτια της κόλασης», «Οι ξεχασμένοι ήρωες», «Στη ζούγκλα του Ενβέρ Χότζα», «Διάψευση».

 Ο Κώστας έτσι συνεχίζει το προσωπικό του προφίλ, ως ένας μαχητικός, αήττητος αγωνιστής υπέρ πίστεως και πατρίδος.  



Δείτε (σε βίντεο) τον ήρωα Κώστα Κυριακού, να μιλάει σε παρουσίαση πρόσφατων βιβλίων του:

Θυμίζουμε επίσης την πρόσφατη ανάρτησή μας μαρτυρία σε βίντεο, ενός ακόμη βορειοηπειτώτη, του Μιχάλη Μάνου, επίσης από την ηρωική Δερβιτσάνη της Β.Ηπείρου):

Δεν υπάρχουν σχόλια: