Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Από ποιους κινδυνεύει η ελληνική γλώσσα στην Κύπρο;

Σελδζούκοι ροπαλοφόροι καραδοκούν
Χαγάνοι ορνεοκέφαλοι βυσσοδομούν.
Σκυλοκοίτες και νεκρόσιτοι κι ερεβομανείς
κοπροκρατούν το μέλλον.
Όπου και να σας βρίσκει το κακό, αδελφοί,
όπου και να θολώνει ο νους σας,
μνημονεύετε Διονύσιο Σολωμό
και μνημονεύετε Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη
(Οδυσσέας Ελύτης, Άξιον εστί)

Κυκλοφορεί τις τελευταίες μέρες στο διαδίκτυο ένα ψευδώνυμο κείμενο, υπογεγραμμένο από κάποιαν «Anna V.» (ως έδρα της δηλώνεται η Ελλάδα), με τον παραπλανητικό μεγά-τιτλο «The Rector and the Senate of the University of Cyprus: support the Greek language». Ο "πονηρός" τίτλος  εύλογα δημιουργεί την εντύπωση ότι συντάκτης του κειμένου είναι ο Πρύτανης και η Σύγκλητος (βεβαίως η εντύπωση αίρεται από την ανάγνωση του κειμένου και από τη μικροσκοπική επιλογική φράση "To: The Rector and the Senate"). Το κείμενο αυτό διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα με δόλιους ισχυρισμούς (κάνει συγκεκριμένα λόγο για πλήγμα εναντίον της ελληνικής γλώσσας και «ελληνικής παιδείας» σε «εθνικό επίπεδο») κατόρθωσε, όπως ήταν φυσικό, να εξαπατήσει τους ανυποψίαστους αναγνώστες του και να συγκεντρώσει εκατοντάδες υπογραφές υποστήριξης από όλο τον κόσμο.
Η αιτία, η οποία προκάλεσε το ψευδώνυμο κείμενο σχετίζεται με μια πρόσφατη απόφαση του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου να ανακαλέσει προγενέστερες αποφάσεις του, σύμφωνα με τις οποίες θα λειτουργούσαν από το επόμενο ακαδημαϊκό εξάμηνο δύο νέες κατευθύνσεις, μία στη Νεοελληνική Φιλολογία και μία στη Γλωσσολογία. Ο πρώτος λόγος ο οποίος οδήγησε σε αυτή την απόφαση έχει να κάνει με το γεγονός ότι η λειτουργία των δύο νέων κατευθύνσεων θα απαιτούσε τέσσερις νέες οργανικές θέσεις ακαδημαϊκού προσωπικού (δύο για κάθε κατεύθυνση), πράγμα ανέφικτο αυτή τη στιγμή και απίθανο να συμβεί για τα επόμενα χρόνια, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Απ' εκεί και πέρα στην απόφαση του Τμήματος μέτρησε η ανάγκη διασφάλισης του επιπέδου σπουδών και της υψηλής ποιότητας του δοκιμασμένου, υφιστάμενου πτυχίου βυζαντινής και νεοελληνικής φιλολογίας. Το Συμβούλιο του Τμήματος εξετάζοντας υπεύθυνα όλα τα δεδομένα έκρινε ότι η λειτουργία των δύο νέων κατευθύνσεων θα είχε αρνητικές επιπτώσεις και θα επιδείνωνε τα εξής, ήδη υπαρκτά, προβλήματα:
α) Η λειτουργία των δύο νέων κατευθύνσεων θα είχε ως αποτέλεσμα τον διπλασιασμό ουσιαστικά των φοιτητών του Τμήματος, αφού ο αριθμός των εισερχόμενων φοιτητών θα αυξανόταν κατά σαράντα (είκοσι για κάθε κατεύθυνση). Αυτό θα ήταν καταστροφικό για το επίπεδο σπουδών στο Τμήμα καθώς οι βάσεις εισδοχής θα κατρακυλούσαν κάτω από τον βαθμό πέντε (05/20). Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη αυτή τη στιγμή το Τμήμα ΒΝΕΣ είναι το ένα από τα δύο τμήματα του Πανεπιστημίου Κύπρου με τις πιο χαμηλές βάσεις (10.67/20).
β) Εάν, από την άλλη, λειτουργούσαν οι δύο νέες κατευθύνσεις χωρίς να αυξηθεί ο αριθμός των φοιτητών του Τμήματος, τότε και πάλι θα επιδεινωνόταν δραματικά μια ήδη προβληματική κατάσταση: αυτή τη στιγμή το Τμήμα ΒΝΕΣ είναι ένα από τα Τμήματα του Πανεπιστημίου με τα μικρότερα ακροατήρια στις παραδόσεις. Αρκετά μαθήματα έχουν μονοψήφιο αριθμό φοιτητών (και αυτό συμβαίνει όχι μόνο με τις κανονικές παραδόσεις, αλλά ακόμη και με μαθήματα ελεύθερης επιλογής). Η λειτουργία συνεπώς δύο νέων κατευθύνσεων, με τον ίδιο αριθμό φοιτητών, θα οδηγούσε σε μεγαλύτερο κατακερματισμό των ακροατηρίων, αφού θα αυξάνονταν τα προσφερόμενα μαθήματα.
γ) Η λειτουργία των δύο νέων κατευθύνσεων θα οδηγούσει μοιραία στο περιθώριο τη βυζαντινή φιλολογία· το μόνο δηλαδή γνωστικό αντικείμενο του Τμήματος το οποίο δεν θα είχε δική του ξεχωριστή κατεύθυνση. Όσα μαθήματα της βυζαντινής φιλολογίας δεν θα περιλαμβάνονταν στα υποχρεωτικά «μαθήματα κορμού» πιθανότατα δεν θα είχαν φοιτητές να τα παρακολουθήσουν.
Αυτοί είναι οι πραγματικοί λόγοι, οι οποίοι οδήγησαν το Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών στην απόφαση να αναπροσαρμόσει το πρόγραμμα σπουδών του στα σημερινά δεδομένα, ώστε να προστατέψει το επίπεδο του υφιστάμενου πτυχίου του και το κύρος του στον διεθνή ακαδημαϊκό χώρο. Αυτή την πραγματικότητα παραποίησε το ψευδώνυμο κείμενο   εμφανίζοντάς την υπεύθυνη απόφαση του Τμήματος ως «πλήγμα για την ελληνική παιδεία». Από ποιους όμως κινδυνεύει η ελληνική γλώσσα και η ελληνική παιδεία στην Κύπρο;
Αμέσως μετά τη δημοσίευση του ψευδώνυμου κειμένου στο διαδίκτυο ξεκίνησε μια πρωτοφανής κινητοποίηση προώθησης και διάδοσής του με πρωταγωνιστές όλους τους γνωστούς εθνο-αποδομηστές και εθνομηδενιστές ακαδημαϊκούς και παρα-ακαδημαϊκούς, Κύπριους και Ελλαδίτες. Αυτούς ακριβώς που τα τελευταία χρόνια αμφισβητούν με ψευδοεπιστημονικά επιχειρήματα την ελληνικότητα των Κυπρίων και υποστηρίζουν στις αίθουσες διδασκαλίας και στις στήλες των εφημερίδων ότι η κυπριακή διάλεκτος δεν είναι διάλεκτος της ελληνικής γλώσσας αλλά ξεχωριστή Γλώσσα ξεχωριστού έθνους.
Δυστυχώς για την κυρία «Anna V.» και τους ομοϊδεάτες συνοδοιπόρους της, η «ελληνόφωνη» –όπως γράφει στο κείμενό της– χώρα μας (κάτι σαν τις ελληνόφωνες περιοχές του ιταλικού νότου δηλαδή), είναι μικρή και οι άνθρωποι γνωρίζονται λίγο-πολύ μεταξύ τους. Έτσι είναι πολύ καλά γνωστό ποιοι είναι οι μεν και ποιοι οι δε. Ποιοι εργάζονται για την προαγωγή της ελληνικής γλώσσας και της ελληνικής παιδείας και ποιοι, από την αντίπερα όχθη, απεργάζονται –σε «εθνικό επίπεδο»– την αποδόμησή της.
Αλλά στο θέμα της πολεμικής που δέχεται η ελληνική γλώσσα στην Κύπρο και στην προσπάθεια, συγκεκριμένων "γλωσσολόγων", αναγωγής της κυπριακής διαλέκτου σε ξεχωριστή "εθνική" γλώσσα, θα επανέλθουμε.
 
Πηγή: Παντελής Βουτουρής - http://orotsos.blogspot.com/2013/02/blog-post_286.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: