Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Φωτογραφίες-σχολιασμός-συνθήματα από την Επέτειο Αυτονομίας Βορ.Ηπείρου στο ακριτικό Δελβινάκι. Μαϊος 2013

"Όρκος απαράβατος: Λευτεριά Ή Θάνατος
Όρκος απαράβατος: ΕΝΩΣΗ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ!"

Ήταν ένα από τα αγωνιστικά συνθήματα που ακούστηκαν στις εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου, που έγινε στο ακριτικό Δελβινάκι, λίγα μόλις χιλιόμετρα από τα ΕλληνοΑλβανικά σύνορα.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το προηγούμενο απόγευμα, στην επίσης ακριτική Κόνιτσα. Στον εσπερινό, ο μητροπολίτης τέλεσε μνημόσυνο στον προκάτοχό του, αγωνιστή Ιεράρχη Σεβαστιανό, ο οποίος ήταν αυτός που ξεκίνησε τις εκδηλώσεις μνήμης-τιμής-αγώνα για την Αυτονομία της Β.Ηπείρου και ακολούθησε κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του.
18/5/2013 στην ακριτική Κόνιτσα:  Κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο της ΣΦΕΒΑ
Υποκλινόμαστε στον αρχηγό του βορειοηπειρωτικού

Το επόμενο πρωί, δεκάδες νέοι ανταμώσαμε στο ακριτικό Δελβινάκι. Μετά το
πέρας της κατανυκτικής Θείας Λειτουργίας, τελέστηκε τρισάγιο στον τάφο ενός εκ των πρωτεργατών του Αυτονομιακού Αγώνα, του μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως Βασιλείου.
Βασίλειος και  Σεβαστιανός: Οι δύο Ιεράρχες που πότισαν με τον αγώνα τους το δέντρο της λευτεριάς της Β.Ηπείρου.

Ακολούθησε η εμπεριστατωμένη ομιλία του αγωνιστή μητροπολίτη Κονίτσης Ανδρέα, που είχε ως κεντρικό θέμα την ανάγκη για ΕΝΟΤΗΤΑ στους βορειοηπειρώτες (ειδικά εν όψει των επικείμενων αλβανικών εκλογών). Πέρα από την σύντομη αναφορά στο Ιστορικό γεγονός, αναφέρθηκε στην σημερινή κατάσταση και κατήγγειλε τα εγκληματικά λάθη της Ελληνικής Κυβέρνησης που οδηγούν τη Βόρειο Ήπειρο σε μαρασμό .

"Η σκλάβα πατρίδα σου, Ελευθερία προσμένει, γονατιστή στο μνήμα σου, δηλοί ότι αναμένει"

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι για 1η φορά μετά από αρκετά χρόνια, παραβρέθηκαν βορειοηπειρώτες από ΚΑΘΕ μέρος της Β.Ηπείρου. 
Είδαμε ακόμη, τον γνωστή τραγουδιστή ηπειρώτικων τραγουδιών Σάββα Σιάτρα. (ακούστε τον εδώ)
Παραβρέθηκε εκπρόσωπος της οικογένειας του εθνομάρτυρα Αριστοτέλη Γκούμα.



ο τάφος του μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως Βασιλείου
"Βόρειος Ήπειρος ΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ"! Σίγουρα ο Σεβαστιανός καμαρώνει για την συνέχιση του ΑΓΩΝΑ.

Στο τέλος της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε αγωνιστική πορεία με δεκάδες συνθήματα και τραγούδια για τη σκλάβα αδερφή.


Από τα συνθήματα που ακούστηκαν:
"Αδέρφια πονούμε ποτέ ΔΕΝ σας ξεχνούμε", 

"Ντροπή, προδότες πολιτικοί, η Βόρειος Ήπειρος είναι Ελληνική",

"από την Κερύνεια, ως την Κορυτσά, οι Έλληνες παλεύουν για τη ΛΕΥΤΕΡΙΑ", 

"Σπύρομήλιο ΖΕΙΣ, εσύ μας οδηγείς", 

"Άλβανοι και Τούρκοι, ακούστε το καλά, ο Λιώλης αναστήθηκε, μαζί με τον Μελά", 

"Όρκος απαράβατος: Λευτεριά Ή Θάνατος, Όρκος απαράβατος: ΕΝΩΣΗ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ!"
νέοι της ΣΦΕΒΑ δίνουν τα συνθήματα

Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε εδώ και εδώ.
Το κοινό Δελτίο Τύπου του ΠΑΣΥΒΑ και της ΣΦΕΒΑ εδώ
Το ψήφισμα που διαβάστηκε και που ομόφωνα εγκρίθηκε εδώ.
 Κλείνουμε με ένα όμορφο τραγούδι:

 

3 σχόλια:

Unknown είπε...

μονο η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ εκανε αναφορα σε αυτην την ημερα της αυτονομιας....

ΑντιΠαρακμή είπε...

Το ιστολόγιο αυτό υπάρχει 6 χρόνια -είναι από τα πρώτα Κυπριακά ιστολόγια- και είναι ΑΚΟΜΜΑΤΙΣΤΟ. Δεν ανήκει σε κόμματα και δεν καθοδηγείται από αυτά. Οι συντάκτες του γράφουν με βάση την αλήθεια:'Ενάντια στην παρακμή και στην βλακεία'. Πολεμώντας την παρακμή και τη βλακεία που περίσσευσε στην εποχή μας με τα ιδανικά του έθνους και της φυλής μας (Ελληνισμός, πατρίδα, Ορθοδοξία, και τις ηθικές αξίες που πηγάζουν από αυτά)

Γι αυτό παρακαλώ ΜΗΝ μετατρέπεις με σχόλια πατριωτικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται δεκαετίες τώρα από αγνούς Ιεράρχες σε κομματική προβολή.

Σε επικοινωνία με τον συντάκτη της ανάρτησης, μας ενημέρωσε ότι στην εκδήλωση υπήρχε μικρή αντιπροσωπεία της Χρ.Αυγής. Αυτό τους τιμά, αλλά δεν μπορεί να είναι η ουσία της ανάρτησης. Άλλα κόμματα όπως μάθαμε δεν συμμετείχαν πιθανώς και λόγο του κινδύνου να προπηλακιστούν από τον κόσμο. Όπως μας είπε στο παρελθόν υπήρξαν συμμετοχές εκπροσώπων και νεολαίας του ΛΑΟΣ και ακόμη πιο παλαιότερα βουλευτών και νεολαίας της ΝΔ.

Τα κόμματα έρχονται και παρέρχονται γι αυτό τιμούμε τον ΑΓΩΝΑ και την ΘΥΣΙΑ των βορειοηπειρωτών αδερφών μας (που πολέμησαν μαζί με Κρήτες, Κύπριους και λοιπούς Ελλαδίτες) και καλούμε σε συστράτευση και αγώνα όλους τους Έλληνες, ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης.

Μαχητής Θεσσαλονίκης είπε...

Ως ένας από τους συντάκτες του ιστολογίου και ως συντάκτης της συγκεκριμένης ανάρτησης θα ήθελα να επιβεβαιώσω ότι και φέτος συμμετείχε αντιπροσωπεία της Χρ.Αυγής (όπως κάνει κάθε χρόνο).
Δείτε την περσινή μας παρουσίαση εδώ:
http://antiparakmi.blogspot.com/2012/05/2012.html
Επεσήμανα τις 2 παρουσίες (Σιάτρα και συγγενή του Αριστοτέλη Γκούμα) γιατί δεν νομίζω αυτοί να ήρθαν άλλη φορά (ή τουλάχιστον δεν τονίστηκε η παρουσία τους) και ίσως αυτό οδήγησε τον 1ο σχολιαστή να τονίσει την παρουσία της Χρ.Αυγής. Δεν νομίζω να είχε πρόθεση να κάνει κομματική προβολή! νομίζω άδικα μέμφεται!
Τιμήθηκε η Αυτονομία της Β.Ηπείρου, 99 χρόνια μετά. Έπρεπε να παραβρίσκονται αντιπρόσωποι όλων των κομμάτων.
Ο ακομμάτιστος χαρακτήρας του ιστολογίου μας είναι δεδομένος. Αναπόφευκτο όμως είναι να επαινούμε και όσους προβαίνουν σε κάτι θετικό.