Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Στην Κύπρο το μάτι του βρετανού Μεγάλου Αδελφού

Η μυστική βάση στη Μεγαλόνησο, μέσω της οποίας οι βρετανικές υπηρεσίες σαρώνουν τις επικοινωνίες στη Μέση ΑνατολήNicky Hager, Χάρης Καρανίκας «ΤΑ ΝΕΑ» σε συνεργασία με τη γερμανική εφημερίδα «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» (Süddeutsche Zeitung) και το ιταλικό περιοδικό «Λ’ Εσπρέσο» (L’ Espresso) δημοσιεύουν μια αποκαλυπτική έρευνα για τον ρόλο των βρετανικών βάσεων της Κύπρου στις υποκλοπές που έχουν εκθέσει τις αμερικανικές και τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες.
Επειτα από μακρόχρονη έρευνα στα έγγραφα Σνόουντεν, ο Νίκι  Χάγκερ, ο νεοζηλανδός ερευνητής δημοσιογράφος και συγγραφέας που έφερε, τη δεκαετία του 1990, στο φως της παγκόσμιας δημοσιότητας την ύπαρξη του συστήματος δορυφορικών παρακολουθήσεων Εσελον, αποκαλύπτει στα «ΝΕΑ» μια ακόμη σκοτεινή ιστορία: ότι ο βρετανικός σταθμός του Αγίου Νικολάου στην Κύπρο, απ’ όπου περνά το σύνολο σχεδόν των επικοινωνιών από Ευρώπη προς Μέση Ανατολή, συμμετέχει ενεργά στις μαζικές υποκλοπές δεδομένων που διακινούνται με υποθαλάσσια καλώδια στην ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο.

Η επιχείρηση παρακολούθησης του Ιντερνετ στη Μέση Ανατολή και τις γύρω περιοχές πραγματοποιείται από μια μυστική βάση στο νησί της Κύπρου. Η χώρα έχει μόνο ένα εκατομμύριο κατοίκους και θεωρείται μικρός παίκτης στην παγκόσμια σκακιέρα, αλλά είναι ταυτόχρονα μια τοποθεσία - κλειδί για τα συστήματα μαζικής παρακολούθησης, τα οποία αποκαλύφθηκαν από τον γνωστό πλέον πληροφοριοδότη Εντουαρντ Σνόουντεν.
Η ταυτότητα του κόμβου παρακολούθησης της Μέσης Ανατολής παρέμενε κρυφή μέχρι σήμερα. Η εφημερίδα Guardian, η οποία έλαβε τα πρώτα στοιχεία που διέρρευσε ο Σνόουντεν, ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις των Βρετανών όσον αφορά τις υποκλοπές δεδομένων στο Ιντερνετ πραγματοποιούνται από δύο τοποθεσίες στο Ηνωμένο Βασίλειο και «μια θέση στο εξωτερικό, την οποία ο Guardian δεν θα γνωστοποιήσει».

Η βρετανική εφημερίδα Independent περιέγραψε επίσης έναν «μυστικό διαδικτυακό σταθμό της Μέσης Ανατολής» από όπου υποκλέπτονται τεράστιες ποσότητες ηλεκτρονικών μηνυμάτων, τηλεφωνικές επικοινωνίες και διαδικτυακή κίνηση σε υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών που διέρχονται από την περιοχή. Ομως, και η συγκεκριμένη εφημερίδα αρνήθηκε να αποκαλύψει την τοποθεσία.

Η ΕΣΤΙΑ. Η μυστική αυτή θέση εντοπίζεται στην Κύπρο, το νησί με μήκος 240 χιλιομέτρων στην Ανατολική Μεσόγειο. Οταν η Κύπρος ανακήρυξε την ανεξαρτησία της το 1960, η Βρετανία διατήρησε δύο μεγάλες στρατιωτικές βάσεις, σήμερα έδρα των πιο σημαντικών υπερπόντιων δραστηριοτήτων κατασκοπείας της GCHQ, των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών.

Αυτή η αποκάλυψη γίνεται εν μέσω αυξανόμενης οργής στη Γερμανία και άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης για τις μεγάλης κλίμακας παρακολουθήσεις από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία των πολιτών και τους πολιτικών ηγετών των ευρωπαϊκών κρατών. Είναι προφανές ότι οι Βρετανοί έχουν έρθει πλέον αντιμέτωποι με μεγάλες πιέσεις ώστε να σταματήσουν να κατασκοπεύουν τους ευρωπαίους γείτονές τους για λογαριασμό των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ.
Για την κυβέρνηση της Κύπρου, οι επιχειρήσεις παρακολουθήσεων και υποκλοπών που διεξάγονται από το έδαφός της είναι ένα ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο και ευαίσθητο ζήτημα. Ομως, βάσει του απορρήτου των κατασκοπευτικών επιχειρήσεων, αποφεύγονται οι εξηγήσεις στις γειτονικές χώρες γιατί οι βρετανικές και οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες τις κατασκοπεύουν από βάσεις στο κυπριακό έδαφος.

ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ. Η παρακολούθηση του Ιντερνετ πραγματοποιείται από τις εγκαταστάσεις του Αγίου Νικολάου, τμήμα της Ανατολικής Περιοχής Κυρίαρχων Βάσεων της Βρετανίας στην Κύπρο. Οι βάσεις φαίνονται στο Google Earth και απαρτίζονται από μια συστάδα κτιρίων, πολλά δορυφορικά πιάτα που χρησιμοποιούνται για υποκλοπές ασύρματων και δορυφορικών σημάτων και ένα μεγάλο σύστημα κατευθυντικών κεραιών - ενδεικτικό σημάδι των κατασκοπευτικών βάσεων.

Οπως και στην περίπτωση των υποκλοπών του κινητού της Ανγκελα Μέρκελ, που αποκαλύφθηκε πρόσφατα από τον Σνόουντεν, οι στόχοι των κατασκοπευτικών δραστηριοτήτων που διεξάγονται από την Κύπρο θα περιλαμβάνουν τους ηγέτες των κυβερνήσεων σε όλες τις γειτονικές χώρες, καθώς και ανώτερα στελέχη του δημόσιου και του πολιτικού βίου, των επιχειρήσεων και του στρατού. Ακολουθώντας το μοντέλο παρακολουθήσεων της Βρετανίας και των ΗΠΑ σε άλλες περιοχές, θα περιλαμβάνουν επίσης τις υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών, επιχειρήσεις και σωματεία, αστυνομικές δυνάμεις, στρατιωτικούς και πολιτικά κόμματα.

Κωδικός Tempora

Εγγραφα των βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών που διέρρευσε ο Σνόουντεν αποκαλύπτουν την ύπαρξη ενός πρότζεκτ με την εντυπωσιακή κωδική ονομασία «Κυριαρχία του Διαδικτύου». Σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian, το πρόγραμμα που ονομάζεται «Tempora» επιτρέπει στις υπηρεσίες να υποκλέπτουν δεδομένα από καλώδια που περνούν από βρετανικό έδαφος και να παρακολουθούν εκατοντάδες gigabytes πληροφοριών στο Ιντερνετ κάθε δευτερόλεπτο. Οι πληροφορίες αυτές περιλαμβάνουν επισκέψεις χρηστών σε ιστοσελίδες, e-mail και γραπτά μηνύματα, κλήσεις και κωδικούς πρόσβασης. Τα έγγραφα αναφέρουν ότι η βρετανική GCHQ πλέον παρακολουθεί περισσότερες πληροφορίες στο Ιντερνετ ακόμα και από την αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας. Τα προσωπικά δεδομένα που είναι διαθέσιμα στην GCHQ από το Διαδίκτυο και τα κινητά είχαν αυξηθεί σε όγκο κατά 7.000% μέσα σε πέντε χρόνια.

Ενα μεγάλο τμήμα της βρετανικής παρακολούθησης του Ιντερνετ γίνεται από την Κύπρο. Ανάμεσα στα χιλιάδες έγγραφα που αντέγραψε ο Σνόουντεν πριν διακόψει τη συνεργασία του με τη NSA και μετατραπεί σε πληροφοριοδότη είναι ένα «σκοτεινό» έγγραφο που περιέχει στοιχεία για τη «θέση στο εξωτερικό» απ' όπου η GCHQ κατασκοπεύει το Διαδίκτυο. Το συγκεκριμένο έγγραφο παραχωρήθηκε από τον Σνόουντεν στην «Ουάσιγκτον Ποστ» και δημοσιεύτηκε τον προηγούμενο μήνα.

Σε αναφορά των μυστικών υπηρεσιών, η οποία ολοκληρώθηκε το 2012, σχετικά με την παρακολούθηση του Ιντερνετ συμπεριλαμβανόταν και το σχέδιο με την κωδική ονομασία «Operation Mullenize» (σ.σ. «Επιχείρηση Κηλίδωση»). Στη συγκεκριμένη αναφορά επισημαινόταν ότι οι εργασίες για την παρακολούθηση του Διαδικτύου πραγματοποιούνται σε τρεις τοποθεσίες και περιλαμβάνουν «πολύ σκληρή δουλειά από άτομα που έχουν αφοσιωθεί στον συγκεκριμένο σκοπό». Το προσωπικό για την παρακολούθηση του Ιντερνετ, σύμφωνα με το έγγραφο, εντοπίζεται στο «Μπένχολ, το Μπουντ και το SOUNDER». Αυτές οι περιοχές αντιστοιχούν στις τρεις θέσεις παρακολούθησης του Διαδικτύου τις οποίες αναφέρει και ο «Γκάρντιαν»: τα κεντρικά γραφεία της GCHQ, τον σταθμό Μπουντ και την άγνωστη «θέση στο εξωτερικό», την οποία δεν κατονόμασε η εφημερίδα στο δημοσίευμά της.

Στο Μπένχολ εντοπίζεται η διεύθυνση της έδρας της GCHQ και το Μπουντ είναι ο κύριος βρετανικός σταθμός παρακολούθησης υποθαλάσσιων καλωδίων στην Κορνουάλη. Η τρίτη θέση, το «SOUNDER», είναι μια τοποθεσία η οποία κρατείται αυστηρά μυστική. Οπως αποδεικνύεται, πρόκειται για μια απόρρητη κωδική ονομασία ενός σταθμού παρακολούθησης που δραστηριοποιείται στην Κύπρο.

Η ονομασία «SOUNDER» είχε αναφερθεί στο ημερολόγιο του πρώην επικεφαλής της NSA στρατηγού Γουίλιαμ Οντομ και εντοπίστηκε στα αρχειοθετημένα έγγραφά του από τον συγγραφέα - ειδικό επί των θεμάτων υπηρεσιών πληροφόρησης των ΗΠΑ Μάθιου Εϊντ. Στο ημερολόγιο του στρατηγού Οντομ καταγραφόταν μια συζήτηση το 1988 με τον διευθυντή της βρετανικής GCHQ Πίτερ Μέριτσερτς, ο οποίος ανέφερε ότι το «SOUNDER» βρισκόταν στην Κύπρο και είπε ότι η NSA «θα μοιραστεί μέρος των εξόδων». Ο Εϊντ αναγνώρισε ως «SOUNDER» τον κατασκοπευτικό σταθμό του Αγίου Νικολάου.

Δεν ξέρουν, δεν είδαν

Το γραφείο Τύπου της GCHQ αποκρίθηκε στις ερωτήσεις σχετικά με τις παρακολουθήσεις από την Κύπρο με την τυπική μη απάντηση: «Μακρόχρονη πολιτική μας είναι να μη σχολιάζουμε θέματα συλλογής πληροφοριών». Στο ηλεκτρονικό μήνυμά τους αναφέρεται ότι «η επικοινωνία με την GCHQ μπορεί να παρακολουθείται και/ή να καταγράφεται για λόγους αποδοτικότητας και άλλους νόμιμους σκοπούς».

Πηγή: http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2013/11/blog-post_4968.html#.UnyI1Uo7ZmF

2 σχόλια:

Unknown είπε...

ΤΡΑΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΤην περασμένη Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013 , στην αρχή της σαρακοστής της Γέννησης του Θεανθρώπου-των Χριστουγέννων και ακριβώς την ημέρα που η εκκλησία μας ,διαβάζει την παραβολή του άφρονος πλουσίου , με πλούσιο και διδακτικό περιεχόμενο ,ώστε να τονισθεί η ματαιόπονία των ανθρώπων που θησαυρίζουν επί γης ,έναντι αυτών που θησαυρίζουν εις τον ουρανόν με το να κοσμούν την ψυχή τους με αγαθές πράξεις ,αυτήν την ημέρα διάλεξε ο μητροπολιτης Αλεξ/πόλεως Ανθιμος ,συνεχίζοντας τον αγώνα του εξοστρακισμού του Αρχιμανδρίτη ,π.Ιωάννη Καρασακαλίδη,πνευματικου πατέρα πολλών ψυχών της πόλης μας ,χτυπώντας αυτήν την φορά ,όχι βέβαια τον ίδιο ,αλλά εκεί που πονάει περισσότερο κάθε Πατέρα.: τα παιδιά του .

Κατά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και ενώ σε όλους τους ναούς της μητρόπολης ,έμπροσθεν του Ιερού και ενώπιον του πιστού ποιμνίου της πόλης μας ,διαβαζόταν η εγκύκλιος του μητροπολίτη -λιβελλογράφημα εναντίον του π.Ιωάννη , προέβη με προφορική μήνυση ΄του μητροπολίτη , στις συλλήψεις 8 γυναικων -κοριτσιών που μοίραζαν την διευκρινιιστική απάντηση του δικηγόρου του π.Ιωάννη ,επί του περιεχομένου της εγκυκλίου της μητροπολης. Εξω δε από τον μητροπολικό ναό του Αγ.Νικολάου ,διαδραματίστηκαν σκηνές βίας σωματικής και λεκτικής.

Ενας επιτροπος ,πάνω στον ζήλο του προηγουμένου επαγγέλματός του ,παρέσυρε και έριξε μία κοπέλα στο πάτωμα και τραβώντας την από το μπουφάν την σβάρνιζε έξω,Σε μιά άλλη εγκυμονούσα,χειροδίκησε στο ανήλικο παιδί της.

Τελικά συνελήφθησαν 8 άτομα ( 1 έγγυος, μία με ανήλικο παιδί ,μία με πατερίτσες ,....).όλες νέες κοπέλες μέχρι 30 ετών

και οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο στις 11 το πρωί και ακολούθησε όλη η επίπονη και εξευτελιστική διαδικασία των καταθέσεων και προσαγωγων στον Εισαγγελέα μέχρι την επόμενη, ο οποίος φερόμενος πιό συνετά δεν συνέχισε την δίωξη τους ,οπότε στις 12 το μεσημέρι αφέθησαν ελεύθερες.

Να τονιστεί οτι σε όλους τους ναούς της μητρόπολης μοιράστηκε το σχετικό έντυπο και μάλιστα στους περισσότερους ναούς υπήρχε έντονη διαμαρτυρία εκ μέρους των πιστών κατά την ανάγνωση της εγκυκλίου του μητροπολίτη.

Εν όψει της σαρακοστής των Χριστουγέννων και για να μην οξυνθούν περαιτέρω τα γεγονότα, μπαίνοντας σε κίνδυνο 8 +1 ψυχές στα κρατητήρια του Τ.Α αλεξ/πολης , ένας συναινετικός και σώφρονας ποιμένας , αντί του αυτοφώρου θα συναντούσ ε

κατ ιδίαν στο γραφείο του τα κορίτσια , μιλώντας τα και νουθετώντας τα επί των πεπραγμένων τους ,πείθοντας πατρικά για το

ενδεχόμενο λάθους της πράξεως τους και όχι φτάνοντας στα άκρα, γεγονός που επέφερε μέγα σκανδαλισμό του κόσμου ενόψει της ψυχοσωτηρίου περιόδου που διανύουμε-της σαρακοστής των Χριστουγέννων.ΤΟ ΑΝΩΤΕΡΩ ΚΕΙΜΕΝΟ ΥΠΟΓΡΑΦΕΤΑΙ ΑΠΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΙΤΕΣ

Μαχητής Θεσσαλονίκης είπε...

Ευχαριστούμε για την ενημέρωση. Γνωρίζουμε και διαβάζουμε κάποια από τα τεκταινόμενα. Μόλις τα εξακριβώσουμε πιθανόν θα δημοσιεύσουμε κάποια ανάρτηση.