Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

H ΛΕΦΕΔ, ξανά στην κορυφή της Ευρώπης: Cambrian Patrol 2013 (φωτογραφίες- περιγραφές)

Για μία ακόμη φορά, τα παλικάρια της ΛΕΦΕΔ (όλοι τους έφεδροι, αφοσιωμένοι στον θεσμό της εφεδρείας), αφήνουν τις καλύτερες εντυπώσεις στην μεγαλύτερη διεθνή άσκηση.


Εμείς τους εκφράζουμε μία ακόμη φορά τα συγχαρητήρια και τον θαυμασμό μας.
Ακολουθεί η περιγραφή ενός από τους συμμετέχοντες:

Για ακόμα μια φορά Ελληνική περίπολος είχε την τιμή και την ευκαιρία να συμμετάσχει στην υπέρτατη άσκηση περιπόλων CAMBRIAN PATROL .Είναι η δεύτερη φορά που παίρνουμε μέρος σε αυτήν την ιδιαίτερα απαιτητική άσκηση και η δεύτερη φορά που συμμετάσχει η Ελλάς στα 54 χρόνια που διοργανώνεται η άσκηση.
 
Την ιδέα πριν 54 έτη είχαν κάποιοι ¨τρελοί ¨ έφεδροι του Βρετανικού στρατού (σας θυμίζει τίποτα αυτό; π.χ.
<<ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟ>>), όταν μετά από χρόνια καθιερώθηκε ,την ανέλαβε επίσημα   η πολιτεία και τώρα, μισό αιώνα μετά, θεωρείται  παγκοσμίως η ολυμπιάδα του patrolling.
Ευτυχώς για εμάς γίναμε και πάλι δεκτοί σε μια άσκηση που σκοπό είχε πάντα την προετοιμασία στο patrolling στρατιωτικών ομάδων που πρόκειται να αναπτυχτούν σε πολεμικά θέρετρα επιχειρήσεων.
Eδω και χρόνια ψάχναμε κάτι τέτοιο ,έχοντας γυρίσει-δοκιμάσει διάφορες διοργανώσεις στο εξωτερικό ,δεν ικανοποιούμασταν καθώς όλες είχαν το στοιχείο του στρατιωτικού αθλητισμού που έδινε την ευκαιρία σε άτομα ,όχι τόσο στρατιώτες, άλλα πολύ καλούς αθλητές, να διαπρέπουν εφοδιασμένοι με ένα τσαντάκι μέσης  για εξοπλισμό….


Επειδή υπάρχει και η αναφορά μου από το 2011 δεν θα επεκταθώ σε θέματα προετοιμασίας απλά θα σας πω ότι αυτή την φορά προετοιμαστήκαμε περισσότερο, βάση και της πρότερης εμπειρίας  μας .Σε θέματα εξοπλισμού είχαμε ότι καλύτερο μπορούσαμε, να αναφέρω μόνο τις στολές GORE TEX και τα αδιάβροχα καλύμματα για τους σάκους μακράς διαβίωσης(!).Επίσης στο θέμα του βάρους κάναμε προόδους αφού υπολογίσαμε μείον 5 κιλά στην εκκίνηση σε σχέση με πρόπερσι.

ΣΥΝΘΕΣΗ:
Η ομάδα είχε τρία νέα μέλη τα οποία ¨πετούσαν¨ δίνοντας νέα  δυναμική σε συσχέτιση με την εμπειρία των παλαιών, η σύνθεση μας ήταν η εξής :
1)ΠΕΡ/ΧΗΣ,ΕΦ.ΑΝΘΛΓΟΣ(ΠΖΝ) ΓΕΩΡΓΟΥΛΕΤΗΣ Ν.
2)΄Β ΠΕΡ/ΧΗΣ,ΕΦ.ΑΝΘΛΓΟΣ(ΚΔ)Κ.Δημήτριος
3)ΠΟΛ/ΤΗΣ,ΛΧΙΑΣ(ΚΔ)Δ.Πρόδρομος
4)ΝΟΣ/ΜΟΣ,ΛΧΙΑΣ(ΠΖ)Τ.Γεώργιος
5)ΑΝ/ΤΗΣ 1,ΣΤΡ(ΠΒ)Ιωάννης
6)ΑΝ/ΤΗΣ 2,ΚΔμεας Ο.Χρήστος
7)Τ/Φ,ΚΔμεας Α.Κων/νος
8)Τ/Φ,ΣΤΡ(ΠΖ) Β.Νικόλαος
Εννοείται ότι  όλοι στην  περίπολο είχαν και δεύτερη ειδικότητα και ήταν επιφορτισμένοι  με ανάγνωση επιπλέον θεμάτων .

η αποστολή, επιδεικνύοντας τα μετάλλια!

  ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ
 
Αυτή την φορά οι Βρετανοί  έδωσαν  ¨ρέστα¨ στο θέμα της φιλοξενίας αφού:
Α)φρόντισαν να μας παραλάβουν από το αεροδρόμιο(και να μας γυρίσουν πίσω σε αυτό μετά την λήξη),μιλάμε για μια απόσταση 3-3.5  ωρών .
Β) Μας εκπαίδευσαν-πιστοποίησαν στην χρήση του φορητού οπλισμού(αν και από την προηγούμενη φορά είχαμε εξοικειωθεί με τα SA-80 και  LSW).
Γ)Μας πέρασαν  εκπαίδευση COLD&INJURYS όπου πλην των άλλων είχαμε την ευκαιρία να εμπλουτίσουμε τον σάκο Ά βοηθειών της ομάδας(section first aid bag) μεCHEST  SEAL(και άλλα υλικά που μας επέτρεψαν –παρότρυναν να πάρουμε)  που χρησιμοποιείται τώρα σε επιχειρήσεις και είναι δυσεύρετο στην αγορά.
Δ)Εκπαίδευσαν τους δυο συνοδούς-οδηγούς μας στην χρήση δεξιοτίμονου οχήματος δίνοντας τους σχετική πιστοποίηση και μας χορηγήσαν δυο GPS,SATNAV ευθύς  αμέσως ο MISSION MANAGER  μας ,το ζήτησε(ΘΕΙΟΣ ΓΚΟΥ).
Ε)Μας χορήγησαν 8 κράνη Kevlar μετά καλύμματος MTP ξοδεύοντας πολλή ώρα για να σιγουρευτούν ότι έχουμε πάρει το κατάλληλο μεγέθους και τα έχουμε προσαρμόσει σωστά
Ζ)Μας χορήγησαν διόπτρα νυκτός(CWS) επί όπλου κατόπιν αιτήσεως μας και μάλιστα μας ρώτησαν αν θέλουμε και δεύτερη.
Σε όλα αυτά συνηγόρησαν τρία γεγονότα :1)Μας φιλοξένησε το 3rd ROYAL WELSH.2)Αγωνιζόμασταν σε φάση(6η)οπού υπήρχαν μόνο μόνιμοι.3)Μας γνώριζαν από την προηγούμενη φορά και ήξεραν ότι είμαστε ομάδα με δυνατότητες και δεν πήγαμε εκεί για ‘’χαβαλέ’’(ας μου επιτραπεί η έκφραση).Πάνω σε αυτό δράττομαι της ευκαιρίας να πω κάτι που συνέβηκε στην άσκηση και μπορώ να πω ότι μας έδινε ηθικό :σε  όλες τις φάσεις της άσκησης η φήμη μας προηγούταν (λογω της πολύ καλής  βαθμολογίας που συγκεντρώναμε)και μας ρωτούσαν αν είμαστε οι Έλληνες ,όταν τους απαντούσαμε θετικά φώναζαν<<  strong team,strong team>>.

ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ  ΑΣΚΗΣΗΣ
 Την τετάρτη 17 οκτώβρη ξεκινήσαμε από το Cardiff  στις 01:30 με προορισμό το devil’s bridge όπου μετά από 2 ώρες αφιχθήκαμε, εκεί ενημερωθήκαμε ,λάβαμε  χάρτες και κατευθυνθήκαμε στο STARTEX ,το ραντεβού μας ήταν για της 05:00,συνεπής στα ραντεβού μας ήμασταν εκεί ένα τέταρτο πριν όμως μας καθυστέρησαν διότι είχαν ένα πρόβλημα με την Νορβηγική ομάδα για την οποία έψαχναν  να βρουν μεταφραστή ,τρώγοντας έτσι χρόνο από εμάς με αποτέλεσμα να έχουμε 1 ώρα και 45 λεπτά μέχρι την έκδοση τελικής διαταγής  επί της αμμοδόχου ,αντί για 2,τελος πάντων τα καταφέραμε και φτιάξαμε μια πολύ καλή αμμοδόχο όχι όμως τέλεια όπως την άλλη φορά .
Ας δούμε όμως τα γεγονότα αναλυτικά από την μεριά του ΄Β περ/χη:
 
1.         Γενικά:
            Η Ο.Α. της μητροπολιτικής ΛΕΦΕΔ Θεσσαλονίκης συμμετείχε για μια ακόμη φορά στην ετήσια άσκηση περιπόλων του Αγγλικού Στρατού, όπου διεξάγεται  στα βουνά της Ουαλίας. Σκοπός ο τερματισμός, αλλά και ο φανερός πόθος για κάτι παραπάνω από την τεράστια επιτυχία του 2011 και το Χάλκινο μετάλλιο. Μετά από προετοιμασία μηνών η Ο.Α. της ΛΕΦΕΔ είναι έτοιμη να αποδείξει ότι μόνο τυχαία δεν βρίσκεται εκεί.
 

2.         Κυρίως Άσκηση- Αποστολή:    
Η αποστολή της ομάδας αναχώρησε από την Θεσσαλονίκη αεροπορικώς, την Δευτέρα 14/10 το πρωί για το αεροδρόμιο του Catwick/ London, και από εκεί οδικώς για το Cardiff της Ουαλίας. Άφιξη το απόγευμα της ίδιας μέρας, διευθέτηση και τακτοποίηση της ομάδας στο στρατόπεδο φιλοξενίας.
Την επόμενη ημέρα, Τρίτη 15/10, πραγματοποιήθηκε στο στρατόπεδο εκπαίδευση επάνω στον οπλισμό που θα χορηγούνταν στην ομάδα για τις ανάγκες της άσκησης. Το απόγευμα της ίδιας μέρας όλη η ομάδα πέρασε με επιτυχία το τέστ χειρισμού οπλισμού (weapons handling course) για το τυφέκιο SA-80. Επίσης δόθηκε η ευκαιρία στην ομάδα να πραγματοποιήσει κάποιες τελευταίες εκπαιδεύσεις στο πως θα ενεργήσει στους διάφορους σταθμούς/στεκ κατά την άσκηση.
Την Τετάρτη 16/10 τα μέλη της ομάδας αναλώθηκαν κυρίως με τις τελευταίες προετοιμασίες  του προσωπικού εξοπλισμού και ξεκούραση.
Η έγερση της ομάδας έγινε στις 12:30 το βράδυ, ξημερώματα Πέμπτης 17/10, καθώς στις 01:30 θα αναχωρούσαμε οδικώς για το Startex, σημείο έκδοσης της τελικής διαταγής και την κατασκευή της αμμοδόχου. Κατά την άφιξη μας εκεί, τοποθετηθήκαμε σε μια σκηνή όπου και έγινε έλεγχος των ατομικών υλικών που ήταν απαραίτητα για την άσκηση σύμφωνα και με τις οδηγίες που είχαν δοθεί. Εν συνεχεία η ομάδα οδηγήθηκε στον χώρο της αμμοδόχου. Εγώ (βοηθ. περιπολάρχη) απομονώθηκα χωριστά για περαιτέρω οδηγίες και την χορήγηση πυρομαχικών και των λοιπών υλικών της ομάδας (φωτοβολίδες κτλ.). Όλη αυτή την ώρα ο περιπολάρχης βρισκόταν και αυτός απομονωμένος σε άλλο χώρο και ενημερωνόταν σχετικά με την αποστολή. Με την λήξη της ενημέρωσης μου κατευθύνθηκα μόνος προς τον χώρο που ήταν και η υπόλοιπη ομάδα, όπου είχε ήδη ξεκινήσει η προετοιμασία του εδάφους για την αμμοδόχο. Ο καιρός δεν έδειχνε να είναι σύμμαχος μας, για αυτό και έπρεπε να καλυφθεί ο χώρος πάνω από την αμμοδόχο σε περίπτωση που η βροχή θα δυνάμωνε. Μέχρι εκείνη την στιγμή είχαμε μόνο σποραδικές βροχοπτώσεις, τίποτα το ανησυχητικό.
        Ύστερα από κάποια ώρα ήρθε και ο περιπολάρχης με τον χάρτη και όλες τις πληροφορίες σχετικά με την αποστολή μας. Όλα ήταν έτοιμα. Ξεκινήσαμε την κατασκευή της αμμοδόχου, ο χρόνος πιεστικός αλλά καθένας ήξερε την δουλειά που είχε να κάνει. Οι εργασίες διήρκησαν για ένα 2ωρο περίπου. Στις 09:00 τα πάντα είχαν τελειώσει, ο περιπολάρχης ξεκίνησε την έκδοση της διαταγής στους άνδρες της περιπόλου και στον Βρετανό στρατιωτικό- εξεταστή που είχε ήδη καταφτάσει. Με την λήξη της ενημέρωσης από τον περιπολάρχη και εμένα, δόθηκαν τα πυρομαχικά και τα άλλα υλικά στους άνδρες και η ομάδα αναχώρησε προς το σημείο όπου θα μας παραλάμβανε φορτηγό όχημα για το σημείο εκκίνησης (Drop Off Point- D.O.P.).

 
Φορτωθήκαμε μαζί με μια Αγγλική περίπολο και ξεκινήσαμε. Το D.O.P. βρίσκονταν περίπου 20’ μακριά. Πρώτη κατέβηκε η Αγγλική ομάδα και μετά από ένα περίπου χιλιόμετρο εμείς. Αμέσως μόλις εξήλθαμε του φορτηγού, ταχτήκαμε σε περιμετρική άμυνα όπου και αναμέναμε τις διαταγές του περιπολάρχη μας. O καιρός έδειχνε καλός και εκτιμήσαμε ότι δεν θα μας δημιουργήσει προβλήματα, όπως και έτσι έγινε. Αφού πήραμε επαφή μέσω δορυφορικού τηλεφώνου που μας είχε χορηγηθεί, ξεκινήσαμε. Κινηθήκαμε με πορεία Νότια-Νοτιοδυτικά, με σκοπό την αναγνώριση της εχθρικής βάσης και της γύρω περιοχής. Όσο περισσότερες πληροφορίες αποκομίζαμε, τόσο πιο σαφή εικόνα θα είχαμε για τις ενέργειες και τις προθέσεις των αντάρτικων δυνάμεων στην περιοχή. Μετά από κάποιες ώρες φτάσαμε σε μια δασώδη περιοχή, περί τα 700 μέτρα μακριά από το στόχο μας. Το μέρος ιδανικό. Πολύ καλή κάλυψη σε ενδεχόμενη επαφή με τον εχθρό και τέλεια απόκρυψη από κάθε κατεύθυνση (ξηρά και αέρα). Η ομάδα επέλεξε τον κατάλληλο ΠΧΑ, όπου και θα παρέμενε για τις υπόλοιπες περίπου 2-2,5 ώρες. Το στοιχείο παρατήρησης (2 άτομα- περιπολάρχης και ένας τ/φ) αναχώρησαν με προσεκτικές κινήσεις προς συλλογή πληροφοριών εγγύς του στόχου. Σύμμαχος μας ο καιρός και το φως της ημέρας. Έπρεπε να προλάβουμε πριν σκοτεινιάσει, όπως και έγινε. Η υπόλοιπη ομάδα παρέμεινε στον ΠΧΑ αναμένοντας σε ετοιμότητα για παν ενδεχόμενο.
Τα προβλήματα όμως και η κακοτυχία άρχισαν να εμφανίζονται. Άνδρας της περιπόλου άρχισε να αισθάνεται αδυναμία, λόγω πιθανής τροφικής δηλητηρίασης (εκτίμηση). Η παραμονή στον ΠΧΑ έδωσε για λίγο την ευκαιρία στο να ηρεμήσει και να ανασυντάξει δυνάμεις, αλλά η κατάσταση του επιδεινωνόταν ώρα με την ώρα.
Το στοιχείο παρατήρησης επέστρεψε πίσω έχοντας στα χέρια του ένα άριστο σύνολο πληροφοριών της περιοχής του στόχου. Η κύρια αποστολή της περιπόλου είχε πετύχει στο έπακρο. Αναχωρήσαμε άμεσα από τον χώρο με συνέχιση της πορείας προς Νότο, προς το LUP. Το έδαφος παρουσίαζε σημαντικές μεταβολές στο υψόμετρο του, με συνεχή ανεβοκατεβάσματα. Μετά από πολύωρη πορεία και ενώ είχε νυχτώσει, αποφασίστηκε μια στάση για ξεκούραση/ ύπνο, απαραίτητη για την συνέχιση της αποστολής. Η στιγμή αυτή ήταν και η πιο κρίσιμη για την περίπολο, για το αν θα συνεχίσει ή όχι. Ο λόγος η κακή κατάσταση της υγείας 2 μελών της. Η ψυχή ήρθε για μια φορά ακόμη να ξεπεράσει το σώμα. Παρά την κακή κατάσταση τους, συνεχίσαμε ακάθεκτοι!
Φτάσαμε στο επόμενο στεκ, μια βάση εκπαίδευσης φίλιων δυνάμεων (Friendly Forces Training Camp- FFTC). Εκεί είχαμε εκ νέου την ευκαιρία να ανακτήσουμε δυνάμεις, καθώς παραμείναμε κοντά στις 2 ώρες. Ο περιπολάρχης και εγώ (βοηθ. Περιπ.) απομονωθήκαμε για την λήψη νέων οδηγιών. Η υπόλοιπη ομάδα έλαβε πολύ σημαντικά μαθήματα κάθαρσης νερού και ανάματος φωτιάς. Ήταν περίπου 04:00  το
πρωί 18/10, όπου φορτωθήκαμε επί οχημάτων, τα οποία μετά από περίπου 15’ και κοντά 3-4 χλμ δρόμο (εξαιρετικά δύσκολο κομμάτι άμα μας έβαζαν να το περπατήσουμε), μας άφησαν σε ένα σημείο για συνεχίσουμε. Οι οδηγίες σαφής: έπρεπε να διαβούμε μια δύσκολη περιοχή στα Cambrian mountains, απόσταση περίπου στα 12 χλμ ,μέσα σε 6 αυστηρά ώρες όπως μας τόνισαν. Δύσκολο το εγχείρημα, δεδομένης και της κατάστασης των μελών της περιπόλου.
Μετά από περίπου 3 ώρες περπάτημα φτάσαμε στο RV1, όπου εκεί είχαμε επαφή με φίλιο πράκτορα. Με την λήψη των πληροφοριών κινηθήκαμε προς την όχθη μιας τεχνητής λίμνης, εν μέσω επισημασμένου ναρκοπεδίου, όπου θα πραγματοποιούνταν διέλευση της. Ετοιμαστήκαμε σχετικά και περάσαμε απέναντι ευτυχώς χωρίς προβλήματα. Με το που πέρασε και το τελευταίο ζευγάρι απέναντι, κινηθήκαμε τάχιστα προς αλλαγή ενδυμάτων. Με την πλήρη αποκατάσταση συνεχίσαμε την πορεία μας προς τον επόμενο σταθμό με αναπτερωμένο ηθικό.
      Ύστερα από πολύωρο περπάτημα και εν μέσω ισχυρής βροχόπτωσης (συνεχίστηκε όλη μέρα ασταμάτητα όπως αναμέναμε), φτάσαμε στο RV2, όπου διαταχθήκαμε ο βοηθ. περιπ. μαζί με έναν ακόμη άνδρα της περιπόλου να έρθουμε σε επαφή με έναν δεύτερο πράκτορα που περίμενε εκεί. Όπως μας ενημέρωσε οι εχθρικές αντάρτικες δυνάμεις είχαν στήσει ενέδρα στο σημείο και ύστερα από μάχη με φίλιες δυνάμεις, άφησαν στο σημείο ποσότητα οπλισμού, όπου κληθήκαμε να αναγνωρίσουμε. Ο οπλισμός περιλάμβανε τυφέκια διαφόρων ειδών, νάρκες κατά προσωπικού ανατολικού τύπου, αντιαρματικούς εκτοξευτές καθώς και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς. Άπαντα τα όπλα αναγνωρίστηκαν επιτυχώς. Έπειτα επιστρέψαμε στην υπόλοιπη ομάδα, αναλάβαμε bergen και συνεχίσαμε την πορεία μας.
Μέχρι και αυτό το σημείο διαταχθήκαμε να είμαστε σε 6 ώρες (από το FFTC μέχρι το RV2), εμείς καλύψαμε την απόσταση, εκτιμώ, περίπου στις 10 ώρες ίσως και παραπάνω. Δεδομένου της υγείας και της γενικότερης κατάστασης της περιπόλου αυτό ήταν το δυνατό.
Με την λήψη νέων οδηγιών κατευθυνθήκαμε προς μια τοποθεσία όπου είχαν σταθμεύσει φίλιες αντάρτικες δυνάμεις. Εκεί μας ζητήθηκε η συνδρομή μας στο να τους δείξουμε τεχνική ανάματος φωτιάς και κάθαρσης νερού προς πόση. 2 άνδρες της περιπόλου ανέλαβαν με απόλυτη επιτυχία να τους δείξουν τον τρόπο. 
Μετέπειτα κινηθήκαμε προς μια περιοχή, όπου βρισκόταν μια εκκλησία, όπου μας περίμεναν φίλια στρατιωτικά φορτηγά για να μας μεταφέρουν σε άλλη τοποθεσία με ταχύτητα και ασφάλεια, όπου υπήρχαν δυνάμεις των ανταρτών του MNLA. Η πρώτη ουσιαστική επαφή με τον εχθρό ήταν κοντά. Ετοιμάσαμε σχετικά τον οπλισμό και τα υλικά μας προς λήψη επαφής με τον εχθρό. Όλοι περίμεναν με ανυπομονησία την ώρα. 
Με την άφιξη μας εκεί και αφού αποβιβάστηκε και ο τελευταίος άνδρας από το φορτηγό και πριν προλάβουμε να συνταχθούμε, αρχίσαμε να δεχόμαστε πυρά από εχθρικό πολυβολείο. Οι ενέργειες μας άμεσες. Κινηθήκαμε με άλματα 2 ημιομάδων των 4 ανδρών προς το εξουδετέρωση του. Μετά από σύντομη μάχη λίγων λεπτών, καταφέραμε να κάμψουμε την αντίσταση. Όλοι οι εχθροί έπεσαν νεκροί πλην ενός. Προβήκαμε στην σύλληψη του και τον μεταφέραμε προς ασφαλή περιοχή, όπου και έγινε η καταγραφή των στοιχείων του, καθώς και των αντικειμένων που κατείχε. Ακολουθήθηκαν όλες οι σχετικές διαδικασίες που προβλέπονται για την διαχείριση αιχμαλώτων πολέμου.
Με το πέρας και αυτής της διαδικασίας φορτωθήκαμε εκ νέου στα φορτηγά, μεταφέροντας μας σε κοντινή τοποθεσία. Κατεβήκαμε και διαταχθήκαμε να αφήσουμε
τα σακίδια μας σε αλλά οχήματα. Θα συνεχίζαμε από εδώ και πέρα μόνο με την εξάρτησή μας και τον ατομικό οπλισμό. Ο χώρος είχε 2-3 μικρά οικήματα. Ο περιπολάρχης μαζί με 2 άνδρες διατάχθηκαν να εισέλθουν σε ένα από αυτά, όπου σύμφωνα με τις οδηγίες υπήρχε άτομο που κρατούνταν από φίλιους. Έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες και οι άνδρες της περιπόλου εξήλθαν της οικείας όπου ανέμεναν οι υπόλοιποι.
Αμέσως διαταχθήκαμε να παραλάβουμε αριθμό κυτίων βλημάτων και να τα μεταφέρουμε ταχέως σε κοντινή τοποθεσία. Μετά από 7-8 λεπτά μεταφοράς με αργό τρέξιμο (η κούραση και η αϋπνία είχαν από ώρα την εμφάνιση τους), φτάσαμε σε μια άλλη τοποθεσία όπου επίσης βρίσκονταν 2-3 οικήματα. Την ώρα που μας ενημέρωνε ο υπεύθυνος του στεκ, ακούστηκε έκρηξη και αμέσως μας ενημέρωσαν ότι εξεράγησαν πυρομαχικά σε ένα εκ των οικημάτων και ότι εντός αυτού υπήρχε βαριά τραυματισμένο φίλιο άτομο όπου έπρεπε να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες. Στον χώρο υπήρχε άνδρας πεσμένος στο έδαφος, αιμόφυρτος και είχε ακρωτηριαστεί το δεξί του πόδι. Οι ενέργειες συγκεκριμένες σε τέτοιες περιπτώσεις. Ο νοσοκόμος μαζί με τον περιπολάρχη και ακόμη έναν άνδρα εισήλθαν για τα περαιτέρω. Οι υπόλοιποι άνδρες μείναμε έξω προς ασφάλιση της περιοχής έξω από το οίκημα.
Με το τέλος των ενεργειών στο περιστατικό, ακολουθήσαμε ένα φίλιο άτομο που θα μας οδηγούσε με ασφάλεια  στην επόμενη τοποθεσία πλησίον από εκεί που βρισκόμασταν. Το άτομο αυτό όπως μας αναφέρθηκε, είχε επισημάνει και διανοίξει ασφαλές διάδρομο μέσα από ναρκοπέδιο. Με το περάσαμε το σημείο μας δόθηκαν νέες συντεταγμένες. Είχαμε 2,5 ώρες καιρό να βρούμε το σημείο. Η βροχή που δεν είχε σταματήσει λεπτό από τις πρώτες πρωινές ώρες, καθώς και το πολύ δύσκολο και επικίνδυνο έδαφος σε συνδυασμό με το σκοτάδι και το κρύο, δυσχέρανε τις ενέργειες μας. Παρ’ όλα αυτά δεν υπήρχαν περιθώρια για επιλογές, παρά μόνο η συνέχιση και η εκπλήρωση της αποστολής μας.
Η πορεία μας προς το επόμενο σημείο διήρκησε περίπου 2 ώρες εν μέσω καταρρακτώδους βροχής. Φτάσαμε σε έναν χώρο με μεγάλα οικήματα, όπου έξω από το ένα μας περίμεναν τα bergen μας. Οδηγηθήκαμε μέσα, σε ένα μικρό μονόχρωμο δωμάτιο. Εκεί ερωτηθήκαμε σχετικά με διάφορα πράγματα για να κριθεί εάν είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε την αποστολή (στεγνό ρουχισμό, τροφή, νερό, λειτουργικότητα οπλισμού κτλ.). Ήμασταν ικανοί και αποφασισμένοι να συνεχίσουμε. Ακολούθησε σε άλλον χώρο απενημέρωση επί της αποστολής. Το περίπολο είχε συγκεντρώσει πλήθος πληροφοριών όπου και δόθηκαν.
Παραλάβαμε σακίδια και μας έδωσαν το επόμενο σημείο. Μετά από περίπου 500 μέτρα βρεθήκαμε στο διπλανό οίκημα, στον αύλιο χώρου του οποίου συγκεντρωθήκαμε σε μια ευθεία με τα σακίδια μπροστά μας, σαν προς επιθεώρηση. Εκεί ερωτηθήκαμε εάν είμαστε διατεθειμένοι να συνεχίσουμε καθώς η αποστολή μας δεν είχε τελειώσει ακόμη…. Ο περιπολάρχης έδωσε την απάντηση για όλους μας, ήμασταν έτοιμοι να συνεχίσουμε πάση θυσία! Αφού είδαν τις προθέσεις μας, απλά μας ανακοίνωσαν ότι μπλοφάρουν και ότι είχαμε τελειώσει. Το σημείο αυτό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κρίσιμο, καθώς πολλές περίπολοι λάκιζαν στο άκουσμα της συνέχισης της αποστολής.
Ακολούθησε παράδοση επί τόπου των πυρομαχικών και των λοιπών σχετικών υλικών (φωτοβολίδες, φωτιστική ρουκέτα κτλ.) και επιβιβαστήκαμε στα πολιτικά οχήματα που μας είχαν χορηγηθεί για τις μετακινήσεις μας και πήραμε το δρόμο της επιστροφής.
 
3.         Συμπεράσματα
Η άσκηση Cambrian Patrol 2013 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως εξαιρετικά δύσκολη και απαιτητική, όχι μόνο ως προς το επίπεδο των γνώσεων που απαιτούνται αλλά και από πλευράς φυσικής και σωματικής κατάστασης. Η ψυχή υπερνίκησε για μια ακόμη φορά όταν το σώμα φαντάζει αδύνατο έως πάρα πολύ δύσκολο να συνεχίσει. Το να τερματίζεις σε μια τέτοιου επιπέδου και βαθμού δυσκολίας άσκηση και μάλιστα ανάμεσα σε ομάδες επαγγελματιών, αλλά και κατά πολύ νεώτερων σε μέσο όρο ηλικίας, είναι κάτι παραπάνω από σημαντικό, πόσο μάλλον όταν παίρνεις και μετάλλιο…. Αποκομίστηκαν πολύτιμες εμπειρίες και βγήκαν πολλά και χρήσιμα συμπεράσματα. Η παρουσία μας εκεί κρίνεται ως άκρως επιτυχημένη, καθώς η περίπολος τερμάτισε όλη παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετώπισε (κακή υγεία κάποιων μελών, κακές καιρικές συνθήκες). Η Σημαία μας κρατήθηκε ψηλά, εκεί που της αρμόζει! 
 
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αναφορά του πολυβολητή:  
η συνέχεια εδώ:
http://www.lefed.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=267:-cambrian-patrol-2013&catid=6:news&Itemid=12

2 σχόλια:

Unknown είπε...

Παλι καλα που δεν επιδιωκεται στην ατομικη προβολη!! οπου γαμος και χαρα........

Μαχητής Θεσσαλονίκης είπε...

Κατ αρχήν γράφε σωστά Ελληνικά. Εκεί που είχες βελτιωθεί και λέγαμε τι ωραία σας τα μαθαίνουν στην Πρεσβεία, άρχισες να πέφτεις πάλι. Τι έγινε; Αλλάξατε δάσκαλο; Έξυπνο να σας μαθαίνουν παροιμίες αλλά πρόσεξε τις καταλήξεις στις κλίσεις.

Τι θες να γράψεις; πες μου.
Γράψε το στα αγγλικά καλύτερα και υποσχόμαστε να το μεταφράσουμε!