Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Αύριο η εκδήλωση για την "Μάχη της Κόνιτσας (25/12/1947)"

Χριστούγεννα 1947 στην ακριτική Κόνιτσα. Αντί για καμπάνες όμως, ορυμαγδός πολυβόλων, όλμων και πολεμικών ιαχών, δόνησαν ξαφνικά τον αέρα της πόλης και όλης της γύρω περιοχής.

Δύο Κομμουνιστοσυμμοριακές (Κ/Σ) Ταξιαρχίες υπό τους αρχισυμμορίτες Σοφιανό και Παλαιολόγο και υπό την γενική Δ/νση του Μάρκου Βαφειάδη είχαν εξαπολύσει οργανωμένη και αιφνιδιαστική επίθεση κατά της πόλης.

Η όλη προσπάθεια του ΚΚΕ, υποδαυλίζονταν από τον ίδιο τον Στάλιν που απέβλεπε σε έξοδο στο Αιγαίο και ήθελε την Ελλάδα σαν μια προεξοχή του, αναγκαία και πολύτιμη στη Μεσόγειο.

Χάρις στη νίκη της Κόνιτσας η Ελλάδα απέφυγε την κομμουνιστοποίηση και τον ως εκ τούτου αναπόφευκτο διαμελισμό της και το σβήσιμο από το χάρτη. Γι’ αυτό η Κόνιτσα θα μείνει στην ιστορία μας, θρύλος, βωμός θυσίας, πύργος ακατάλυτος και πύλη ιερά.Και όμως. Η επέτειος αυτής της μεγάλης, της ιστορικής, της σωτήριας νίκης, από πολλού δεν εορτάζεται επίσημα. Χάριν της δήθεν λήθης και κατά πλήρη βιασμό της Ιστορίας.

(απόσπασμα, το πήρες κείμενο εδώ)

To ετήσιο Αρχιερατικό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πεσόντων κατά τη μάχη της Κονίτσης (1947-48), θα τελέσει και φέτος η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ)/Παράρτημα Ιωαννίνων,  για την απότιση του ελαχίστου φόρου τιμής και ευγνωμοσύνης προς τους θυσιασθέντες γενναίους μαχητές.  

Η τελετή θα γίνει την Κυριακή, 12 Ιανουαρίου και ώρα 10 π.μ. στον
Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου στη Κόνιτσα, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέα. 
Θα ακολουθήσουν ομιλία του Γεώργιου Τζιαφά, τ. εκδότη και  δημοσιογράφου, κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Πεσόντων και μικρή δεξίωση.

Παλαιότερες αναρτήσεις μας:


Νεότερο -  Ενημέρωση από την εκδήλωση:

Αποκλειστικό: Δόξα και Τιμή από την ακριτική Κόνιτσα

Δεν υπάρχουν σχόλια: