Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

ΕΠΕΙΓΟΝ Κάλεσμα επαγρύπνησης στη Θεσσαλονίκη. Σε απολογία Μονή του Αγ.Όρους.

Εδώ και ένα περίπου χρόνο παρακολουθούμε -μέσω διαδικτύου- το έργο ενός αγωνιστή ιερέα, του πατρός Νικολάου, στον ιερό ναό του Προφήτη Ηλία Θεσσαλονίκης (μια πραγματική "όαση δροσιάς" σε μια εξαιρετικά υποβαθμισμένη περιοχή της πόλης). 

Στο ΚΑΤΑΝΥΞΙΣ, το ιστολόγιο που διατηρεί η ενορία, πέρα από την τρέχουσα ενοριακή δράση, προβάλλονται συχνά θέματα εθνικού προβληματισμού, καταγγέλλονται με παρρησία οι αυθαιρεσίες της πολιτικής εξουσίας (πχ κατάργηση της ημέρας της Κυριακής ως αργία) και αποκαλύπτονται οι συνεχιζόμενες προκλήσεις των Οικουμενιστών (συμπροσευχές με κάθε είδους θρησκείες και αιρέσεις με το πρόσχημα της "αγάπης", κοινές δημόσιες εμφανίσεις Ορθοδόξων επισκόπων με ετεροδόξους και ένα σωρό άλλες σκοπιμότητες και αθλιότητες).

Δείτε ενδεικτικά 4 αναφορές μας στο ιστολόγιο αυτό (εδώ, εδώ, εδώ, εδώ)  


Πριν 1 βδομάδα και μάλιστα την ημέρα των Χριστουγέννων (25/12/2013), το δημοσιογραφικό site Αγιορίτικο Βήμα γράφει :
"Σε δύσκολη θέση έχει περιέλθει η Μονή Κωσταμονίτου του Αγίου Ορους που σήμερα καλείται να αιτιολογήσει την απουσία της στην υποδοχή του Οικουμενικού Πατριαρχή, κ.κ. Βαρθολομαίου ... 
Στην  αυριανή σύναξη της Ιεράς κοινότητας θα διαφανεί τι πρόκεται να ακολουθήσει..."
(για το θέμα της απουσίας του ηγουμένη της Κωνσταμονίτου, κατά την επίσκεψη του Οικ/κού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, γράψαμε εδώ)Μία εβδομάδα αργότερα διαβάζουμε στο Ιστολόγιο της ενορίας του Προφήτη Ηλία Θεσσαλονίκης (ενορία στην οποία  προσφάτως μίλησε ο ηγούμενος της Μονής Κωνσταμονίτου) ότι
στην έκτακτη συνάντηση την Παρασκευή 3/1/2014 :
  Θα αναφερθούμε στα εξής θέματα:
α) στις νέες διοικητικές εξελίξεις της ενορίας μας,
β) στις νέες αρμοδιότητες των ιερέων του Ναού,
γ) στην καταλυτική παρέμβαση της Ι.Μ. Θεσσαλονίκης στο θέμα του πνευματικού κέντρου της ενορίας (περί απειλών κλεισίματος για τις Ομιλίες και εκδηλώσεις του π. Νικολάου Μανώλη),
δ) στη διευθέτηση του προβλήματος για την συνέχιση ή όχι, του Κηρυκτικού έργου του π. Νικολάου Μανώλη και
ε) ενημέρωση για το θέμα της αυθαίρετης και πρωτοφανούς  καταργήσεως των εφημεριών των ιερέων του Ναού μας.
  1. Σε "απολογία" λοιπόν η Μονή Κωνσταμονίτου του Αγίου Όρους 
  2. "Απειλές κλεισίματος" για τις Ομιλίες και τις εκδηλώσεις του πατρός Νικολάου, 
  3. θέμα "συνέχισης ή όχι του Κηρυκτικού έργου του"
  4. και "νέες αρμοδιότητες των ιερέων του Ναού"

Χωρίς να έχουμε την παραμικρή επιπλέον ενημέρωση, δηλώνουμε ότι
ΘΑ ΣΤΑΘΟΥΜΕ ΔΙΠΛΑ 
  • στον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Κωνσταμονίτου, 
  • θα συμπορευθούμε μαζί με τον πατέρα Νικόλαο
  • και θα σταθούμε στο πλευρό κάθε άλλου αγωνιστή ιερωμένου αληθινού υπηρέτη του Ευαγγελίου, της Ορθόδοξης πίστης και της Ελληνικής μας ταυτότητας (ευτυχώς από τους πολλούς που υπάρχουν σε εκκλησίες, μητροπόλεις και μοναστήρια τόσο στην πόλη της Θεσσαλονίκης όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας μας).

Ενημερώνουμε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ότι σε περίπτωση που ο ίδιος βρίσκεται πίσω από όλα αυτά, ότι δεν θα επιτρέψουμε ΠΟΤΕ η Ορθόδοξη πίστη μας να γίνει προϊόν συνδιαλλαγής του, με τους αιρετικούς με τους οποίους ανταλλάσσουν συλλείτουργα και επισκέψεις.

Για κακή του τύχη, εμείς δεν είμαστε ούτε ηγούμενοι, ούτε ιερείς για να μας καλεί σε απολογία, να μας απειλεί, να μας φιμώνει, και να μας αναθέτει "νέες αρμοδιότητες".
 Όσο υπάρχει το ελεύθερο διαδίκτυο ΘΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ τις άθλιες μεθοδεύσεις τους.
Και φυσικά θα δώσουμε την μαρτυρία μας όχι μόνον μέσα από την ανωνυμία του διαδικτύου αλλά και ως πρόσωπα, όπου χρειαστεί, όπως έκαναν πάντα, αιώνες τώρα, οι Ορθόδοξοι πιστοί.


Είμαστε σε ετοιμότητα και εγρήγορση για κάθε πιθανή εξέλιξη.

3 σχόλια:

Unknown είπε...

Για να καταλαβω μετα τους Εσφιγμενιτες που δεν μνημονευουν τον οικουμενικο (αν δεν κανω λαθος)το αυτο πρατει και η Κωνσταμονιτου?

Μαχητής Θεσσαλονίκης είπε...

Οι Εσφιγμενίτες έπαψαν το μνημόσυνο του Πατριάρχη εδώ και χρόνια. Με αποτέλεσμα να έχει ορίσει το Πατριαρχείο "νέα Μονή Εσφιγμένου" (κάτι τελείως παράνομο εκκλησιαστικά αφού ο νέος ηγούμενος μπορεί να εκλεγεί μόνον από τους προϋπάρχοντες μοναχούς) και να προσπαθεί με τη βία να τους πάρει το κονάκι στις Καρυές και στη μελλοντικά το μοναστήρι. Παράλληλα, βάζουν το Λιμεναρχείο να τους στερεί κάθε εφοδιασμό ακόμη και σε τρόφιμα και φάρμακα. Τελούν κυριολεκτικά σε ομηρεία.


Η μονή Κωνσταμονίτου δεν διέκοψε το μνημόσυνο -σε ομιλία του ο ηγούμενος της είπε ότι αν και θα το ήθελε, θα το κάνει μόνον αν σε κοινή στάση με άλλους ηγουμένους- απλά δεν έστειλε εκπρόσωπο κατά τις πρόσφατες τελετές στις οποίες παρέστη ο Πατριάρχης (πριν 1-2 μήνες) στο Αγ.Όρος.

Διάβασε αν θες σχετικά εδώ:
http://www.augoustinos-kantiotis.gr/?p=37042 (το 2ο άρθρο)

http://trelogiannis.blogspot.gr/2013/10/blog-post_5035.html

http://aktines.blogspot.gr/2013/10/blog-post_4358.html

Μαχητής Θεσσαλονίκης είπε...

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:
Στην αποψινή ομιλία στο ενοριακό κοινό, ο π.Νικόλαος ενημέρωσε ότι, μετά την αντικατάστασή του ως Προϊστάμενος του ναού (μετά από 25 έτη προσφοράς στον ναό αυτό), ορίστηκε με απόφαση του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ του πνευματικού, κατηχητικού και κηρυκτικού έργου της ενορίας.
Διασαφηνίστηκε μάλιστα γραπτώς -στην απόφαση αυτή του μητροπολίτη- ότι θα μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιεί το πνευματικό κέντρο για τις παραπάνω ανάγκες.
Συνεπώς το θέμα δείχνει να έχει διευθετηθεί.


Θα επαναλάβουμε τη δέσμευσή μας ότι θα στεκόμαστε πάντα δίπλα σε κάθε αγωνιζόμενο και αγνό ιερέα, μοναχό και επίσκοπο.