Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Οι εκτοπισμένοι διαφημίζουν τον Τούρκο κατακτητή


Οι σκέψεις που θα διατυπώσω έχουν σχέση με την ακολουθία και περιφορά του Επιταφίου στον Άγιο Γεώργιο τον Εξορινό, ύστερα από 58 ολόκληρα χρόνια. Το «μέγα γεγονός» είναι επίτευγμα του δημάρχου Αμμοχώστου, Αλέξη Γαλανού. Ή καλύτερα επιτεύχθηκε μετά από συνεννόηση και συμφωνία των δυο δημάρχων της Αμμοχώστου.


Πρώτο κέρδος για τους Τούρκους. Τους αναγνωρίσαμε ότι η Αμμόχωστος έχει τον δικό της νόμιμο Τούρκο δήμαρχο και είναι ο ένας από τους δύο δημάρχους. Όπως λέμε «οι δυο ηγέτες». Σε λίγο θα λέμε τα δύο συνιστώντα κράτη, οι δυο πρόεδροι κι έτσι θα αποφύγουμε τη διχοτόμηση.

Προσπάθησα να ανακαλύψω έστω κι ένα κέρδος ή όφελος που θα έχουν οι ‘Ελληνες, χριστιανοί της Κύπρου από αυτή τη «μυσταγωγία». Δεν βρήκα κανένα όφελος. Και οι διοργανωτές μιλούν μόνο για την «κατάνυξη», τη «συγκίνηση», τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης. Δηλαδή ποιας εμπιστοσύνης και ποιας συνεργασίας; Πώς θα νιώσουν εμπιστοσύνη ή πώς θα συνεργαστούν όσοι θρησκευόμενοι νιώσουν τη θρησκευτική κατάνυξη στον Άγιο Γεώργιο τον Εξορινό και όχι στην εκκλησία της γειτονιάς τους;

Η περιφορά του Επιταφίου είναι ιστορικό γεγονός, μας λέει ο ένας δήμαρχος. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και δεύτερος δήμαρχος, με τον οποίο συνεργάζεται αρμονικά. Και γιατί να μη συνεργάζεται ο δεύτερος δήμαρχος, αφού εξυπηρετούμε τόσο πολύ τα συμφέροντα της κατοχικής δύναμης;

Την Παρασκευή τα κανάλια στην Κύπρο και στο εξωτερικό σε ζωντανή μετάδοση θα
προβάλουν το ιστορικό γεγονός. Και όλος ο κόσμος θα δει τους χριστιανούς να συμμετέχουν με κατάνυξη σε μια θρησκευτική μυσταγωγία. Προϊστάμενος της μυσταγωγίας θα είναι ο Επίσκοπος Αμμοχώστου - Κωνσταντίας. Δεν θα παραστεί άραγε και κανένας υπουργός ή βουλευτής του δικού μας συνιστώντος κρατιδίου;

Οι δικοί μας μπαλονάδες θα λένε: «Βλέπετε πόσο ειρηνικά μπορούμε να ζούμε συναδελφωμένοι. Αυτά τα καλά θα φέρει η επανένωση, εκτός από την ανάπτυξη». Και οι ξένοι που δεν ξέρουν, θα λένε: «Οι Τούρκοι σέβονται τα θρησκευτικά δικαιώματα και την ελεύθερη άσκησή τους στις περιοχές που βρίσκονται υπό τη δικαιοδοσία τους. Υποδέχονται σε παλιές εκκλησίες τους εκτοπισμένους κατοίκους της Αμμοχώστου, που ήρθαν να τελέσουν την περιφορά του Επιταφίου στην εκκλησία τους. Κάτι που δεν μπορούσαν να κάνουν τα προηγούμενα χρόνια, επειδή η Κύπρος είναι χωρισμένη σε δυο περιοχές». Οι Τούρκοι παίρνουν τα εύσημα. Σε μας μένει η κατάνυξη.

Τα μαντάτα είναι ότι οι δυο περιοχές θα επανενωθούν. Είναι ακόμα ότι οι Τούρκοι σέβονται τη θρησκευτική ελευθερία και τους τόπους λατρείας των χριστιανών.
Τέτοια τηλεοπτική διαφήμιση δεν μπορούσαν ποτέ να την έχουν οι κατακτητές. Γιατί για να γυριστεί αυτή η διαφήμιση χρειάζεται και η συμμετοχή κομπάρσων που, όπως λέει ο δήμαρχος, θα ξεπεράσουν τις τρεις χιλιάδες. Περαστικά μας. Πρόσω ολοταχώς προς την επανένωση. Και προσοχή, με τάξη στα οδοφράγματα, μην ταλαιπωρηθείττε.
Εμάς, τους απορριπτικούς και τους λυσηφοβικούς, αφήστε μας πίσω. Δεν θέλουμε λύση. Προτιμούμε τη διχοτόμηση, που την εκφράζουν παραστατικά οι δύο δήμαρχοι, και δεν πάμε για έλεγχο διαβατηρίων στα οδοφράγματα.
του Πέτρου Θ. Παντελίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια: