Τετάρτη 22 Αυγούστου 2007

Εκκλησία και πολιτική


Δηλώνω την θέση μου εξ αρχής.
Είμαι ενάντιων της ανάμειξης των εκκλησιαστικών με τα της πολιτικής!
Οι ιερείς φυσικά, μπορούν να έχουν πολιτική άποψη και να την λένε και να ψηφίζουν και όποιο πολιτικό κόμμα θέλουν όπως κάθε πολίτης.
Η εκκλησία σαν θεσμός μπορεί να έχει κάποιες απόψεις, κάποιες αρχές κλπ και να τις εκφράζει μέσω του Αρχιεπισκόπου (και όχι μόνο).
ΔΕΝ είναι σωστό όμως να ανακατεύεται σε εκλογές και να παίρνει ξεκάθαρα το μέρος συγκεκριμένου υποψηφίου.
Ο Αρχιεπίσκοπός πρέπει να μένει υπεράνω όλων αυτών και να λειτουργεί σαν Αρχιεπίσκοπός όλου του λαού, χωρίς βέβαια να κάνει εκπτώσεις στις αρχές του!

Το ίδιο ισχύει και για τους πολιτικούς. Μπορούν να είναι ή να μην είναι πιστοί, μπορούν να έχουν τις συμπάθειες και τις αντιπάθειες τους ανάμεσα στους ιεράρχες αλλά ΔΕΝ πρέπει για κανένα λόγο να επεμβαίνουν στις αρχιερατικές εκλογές!

Πρόσφατα στην Κύπρο έγιναν εκλογές για την εκλογή νέου Αρχιεπισκόπου.
Το πρώτο κόμμα το οποίο ως εκ της φύσεως του ΔΕΝ θα έπρεπε να ασχοληθεί καθόλου με τις εκκλησιαστηκές εκλογές, το Κ.Κ.Κ. ΑΚΕΛ, ήταν αυτό το οποίο όχι απλώς πήρε επίσημα θέση υπέρ συγκεκριμένου υποψηφίου, αλλά έβαλε και τους κομματικούς του μηχανισμούς να εργαστούν για αυτόν!Κάτι παρόμοιο, αλλά λίγο πιο συγκαλυμμένα έκανε και ο ΔΗ.ΣΥ!
Το παράδοξο είναι πως και το κόμμα της αριστεράς και το κόμμα της δεξιάς εμπλάκηκαν στις εκκλησιαστικές εκλογές υποστηρίζοντας τον ίδιο υποψήφιο (Νικηφόρο) ο οποίος τελικά δεν εκλέγηκε!

Τότε, ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος, καυτηρίαζε την στάση αυτή του ΑΚΕΛ κατά πρώτο λόγο (αλλά και του ΔΗΣΥ), προειδοποιώντας τους μάλιστα να μην έχουν παράπονο αν και η εκκλησία εμπλακεί στο μέλλον στις πολιτικές εκλογές!

Είναι αστείο, λοιπόν, να εμφανίζονται τώρα τα 2 κόμματα και ειδικά το ΑΚΕΛ, παραπονεμένα και να καταγγέλλουν τον Αρχιεπίσκοπο ότι παίρνει θέση για τις προεδρικές εκλογές!

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είναι γνωστός για τις πολιτικές του θέσεις! Το δήλωσε και ο ίδιος (κακώς κατ εμένα) ευθαρσώς ότι συμπαθεί το ΔΗΚΟ και ότι στηρίζει Τάσσο Παπαδόπουλο. Το ίδιο φυσικά ίσχυε και στις προηγούμενες εκλογές. Τότε όμως, αυτό δεν ενοχλούσε το ΑΚΕΛ αφού και αυτό τότε στήριζε Τάσσο Παπαδόπουλο… Γιατί ενοχλείται λοιπόν τώρα το ΑΚΕΛ; Επειδή αυτά που λέει ο Χρυσόστομος αυτή τη φορά δεν εξυπηρετούν τις επιδιώξεις του;

Όπως το ΑΚΕΛ δεν ενοχλείτο ούτε όταν ο Μακάριος αναμίγνυε την εκκλησιαστική του ιδιότητα με την πολιτική αφού και τότε το ΑΚΕΛ ψήφιζε Μακάριο…

4 σχόλια:

Andkand είπε...

Αντέστρεψε τα πυρά το ΑΚΕΛ


Σκληρή απάντηση στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, έδωσε σήμερα το ΑΚΕΛ με αφορμή τη χθεσινή σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε ο Μακαριότατος εναντίον του ΓΓ του κόμματος Δημήτρη Χριστόφια, ότι υπερασπιζόμενος τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, οπλίζει τα χέρια των Τούρκων και δίνει τροφή σε όσους επιδιώκουν τη διάσπαση. Ισχυρίστηκε επίσης, ότι η λύση αυτή αποτελεί εντατικοποίηση της προσπάθειας κάποιων, που δεν κατονόμασε, για επαναφορά του σχεδίου Ανάν.



Το ΑΚΕΛ κατηγόρησε τον Μακαριότατο ότι παρεμβαίνει στην προεκλογική εκστρατεία, ότι διεκδικεί ρόλο Εθνάρχη και ότι διαδραματίζει ρόλο πολιτικού. Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης, εξέφρασε λύπη για τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου, λέγοντας ότι ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, "αντί αν δίνει το μήνυμα της ενότητας ολόκληρου του λαού, προτίμησε να επιτεθεί με βάναυσο τρόπο σε όσους έχουν αντίθετες απόψεις με αυτόν". Ουσιαστικά είπε ο κ. Κατσουρίδης, ο Μακαριότος κατηγόρησε όσους υποψηφίους δεν συμφωνούν μαζί του, είτε ότι εξυπηρετούν συμφέροντα ξένων, είτε ότι έχουν προσωπικές φιλοδοξίες. Σημείωσε δε, ότι με τον τρόπο που συμπεριφέρεται ο Μακαριότατος, δείχνει ότι διεκδικεί ρόλο Εθνάρχη.



Παράλληλα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, χαρακτήρισε αχρείαστη τη συζήτηση για τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, τονίζοντας ότι το θέμα αυτό έχει ξεκαθαριστεί επανηλειμμένα και ότι πρόκειται για θέση που υιοθετείται από ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα. Εξέφρασε επίσης λύπη, γιατί όπως είπε το θέμα επαναφέρεται από τον Αρχιεπίσκοπο της Κύπρου, ο οποίος όπως φαίνεται έχει αποφασίσει να διαδραματίσει και ρόλο πολιτικού και διερωτήθηκε αν ο Μακαριότατος έχει ανακαλύψει το μαγικό φίλτρο της λύσης του Κυπριακού και αν αυτό που ζητείται είναι στη συνάντηση της 5ης Σεπτεμβρίου Παπαδόπουλου και Ταλάτ, είναι να τεθεί θέμα διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.



Πολίτης

22/08/2007

Anonymous είπε...

ΣΚΑΤΑ ΣΤΗ ΕΚΛΗΣΣΙΑ , ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΘΕΟΥΣΟΥΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΜΕΣΟΣ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΕΚΛΗΣΣΙΑΣ-ΚΡΑΤΟΥΣ ,ΚΑΙ ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΛΗΣΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ.
ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΙΝΑΙ ΘΕΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ.

ΒΛΑΚΑ ΛΑΕ ΠΑΡΤΟ ΧΑΜΠΑΡΙ .
ΣΕ ΓΑΜΑΝΕ ΚΑΙ ΣΕ ΑΠΟΒΛΑΚΩΝΟΥΝΕ ΜΕ ΤΙΣ ΜΠΑΡΟΥΦΕΣ ΠΕΡΙ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ

Andkand είπε...

Ανώνυμε, διαχωρίζω τη θέση μου από τις βρισιές κατά της εκκλησίας καθώς και από την άποψη σου ότι ζούμε σε θεοκρατικό και επικίνδυνο κράτος!
Δεν πιστεύω ότι συμβαίνει αυτό και κανένας δεν σε διώκει σήμερα στην Ελλάδα (και στην Κύπρο) για τις θρησκευτικές σου πεποιθήσεις. Έχεις δικαίωμα να πιστεύεις ή να μην πιστεύεις σε ότι θέλεις… Ζούμε σε δημοκρατία και για αυτό ακριβώς τον λόγο συζητούμε τώρα εμείς οι 2 για αυτό το θέμα.
Συμφωνώ μαζί σου στον διαχωρισμό Εκκλησίας και Κράτους και είμαι υπέρ της επιβολής φορολογίας στην εκκλησιαστική περιουσία!

atheist είπε...

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΙΣΩΣ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΤΑΙΡΙΑ!!ΠΤΟΥ ΞΕΦΤΙΛΕΣ! ΑΝ ΥΠΗΡΧΕ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΘΑ ΣΑΣ ΤΑ ΕΣΠΑΖΕ ΟΛΑ ΟΠΩΣ ΕΙΧΕ ΞΑΝΑΚΑΝΕΙ!