Σάββατο 14 Απριλίου 2012

Η Μεγάλη Εβδομάδα της Θεσσαλονίκης - Χάθηκε άραγε το κέντρο της πόλης;

Από τη μια  βλέπω τον κόσμο που ευλαβικά συμμετέχει στις ακολουθίες που γίνονται στους δεκάδες παλιούς, βυζαντινούς ναούς που βρίσκονται διάσπαρτοι στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης. Όμορφες αγρυπνίες και ακολουθίες, και μαζική η συμμετοχή του κόσμου που δεν θέλει να εγκαταλείψει το κέντρο της πόλης, τη γειτονιά και την ενορία του.


Από την άλλη βλέπω τους ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ πλανόδιους Νιγηριανούς να πουλάνε την "πραμάτεια" τους, τοποθετημένη επάνω σε λευκά σεντόνια, εξευτελίζοντας κάθε έννοια αισθητικής και πολιτισμού. Όλοι οι τοίχοι είναι γεμάτοι με συνθήματα με κάθε είδους ανοησία-με εξαίρεση τους τοίχους των εκκλησιών που καθαρίζονται άμεσα, κάθε φορά που γράφονται.
Ποιος άραγε θα νικήσει;




Χθες βράδυ (Μ.Παρασκευή-13/4/2012) βρέθηκα στον Αγ.Γεώργιο (Ροτόντα) για τον Επιτάφιο. Όμορφα ήσυχα, κατανυκτικά. Πήγαμε να γυρίσουμε τον επιτάφιο γύρω από τον αρχαίο ναό:
Βαδίζαμε αργά αργά γιατί έπρεπε να περιμένουμε να μαζέψουν την "πραμάτεια" τους οι Νιγηριανοί "συμπολίτες" του κ.Μπουτάρη.


Φεύγοντας από το ναό (Ροτόντα), ο επιτάφιος του απέναντι ναού (Αγ.Γεωργίου) είχε ήδη απομακρυνθεί και χαθεί προς το στενό της Φιλίππου. Αντικρίζω μερικές γυναίκες που λόγω προβλημάτων υγείας δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν την περιφορά του επιταφίου να κοιτάνε έντρομες και σιωπηλές. Δεν χρειάστηκε πάνω από ένα λεπτό για να καταλάβω το λόγο: Ένα ζευγάρι, τοξικομανείς, μόλις βγήκε ο κόσμος από την εκκλησία για την περιφορά, μπήκαν στο ναό και απαιτούσαν να τους δώσουν χρήματα. Ένας ηλικιωμένος άντρας- ο μοναδικός άντρας που είχε απομείνει- τελικά τους απομάκρυνε όσο μπορούσε πιο διακριτικά (είναι οι εικονιζόμενοι στη φωτογραφία).

Μίλησα με μια ηλικιωμένη κυρία:
Είμαστε απροστάτευτοι παιδί μου, πριν λίγους μήνες βγαίνοντας από την εκκλησία μου ζήτησαν χρήματα. Δεν είχα μαζί μου γιατί μετά από τόσες κλοπές, καμιά μας δεν κουβαλάει χρήματα πλέον όταν πάει στην εκκλησία. Τους είπα ότι δεν έχω και
με χτύπησαν στο πρόσωπο. Ένα μήνα είχα μελανιασμένο το μάτι μου.
Μαζέψαμε υπογραφές, τις πήγαμε στο Δήμο, δεν έγινε τίποτε.


Κοιτάω τις όμορφες εικόνες με τον Επιτάφιο.

Κοιτάω την αντικειμενικά "επικίνδυνη" ατμόσφαιρα στο κέντρο της πόλης.
Θυμάμαι ακόμη το τρομαγμένο βλέπω των ηλικιωμένων κυριών.

Αυτή την όμορφη θρησκευτική και πολιτιστική μας κληρονομιά δεν έχουμε δικαίωμα να την χαρίσουμε σε κανέναν.



 

 






Οι φωτογραφίες λήφθηκαν την Μ.Παρασκευή, 14/4/2012, στον Αγ.Γεώργιο, στη Ροτόντα της Θεσσαλονίκης



1 σχόλιο:

ΆρηςΧ.. είπε...

δυστιχως ετσι ειναι.. εγω θελω να πω μια αλλη ωραια εικονα απο την περιφορα του επιταφιου.. απο την εκκλησια της παναγιας της λαοδηγητριας ο επιταφιος πηγε απο το τουρκικο προξενειο οπου με μια ευχη υπερ του ελληνικου εθνους, της αστυνομιας και του στρατου χαιρετισε τους υποχρεωμενους για υπηρεσια αστυνομικους και "ξεφτιλισε" τους τυρκους.. καλη ανασταση και χρονια πολλα.. συντομα πισω στους τοπους μας..