Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Πρεμιέρα τον Ιανουάριο: «Χτυπούν την πόρτα δεκατρείς»

Με ένα νέο τεκμηριογράφημα/ντοκυμαντέρ ήρθε τον Ιανουάριο η διεθνώς αναγνωρισμένη δημοσιογράφος-σκηνοθέτιδα της Νέας Υόρκης Αθηνά Κρικέλη να προσεγγίσει με το δικό της δημοσιογραφικό πρίσμα, την ιστορία, το πριν και το μετά της φονικής έκρηξης πού έγινε τον Ιούλιο του 2011 στην Ναυτική Βάση Ευάγγελος Φλωράκης της Κύπρου.



Η ανατίναξη ενός περίεργου φορτίου ταρακούνησε τα θεμέλια της Ναυτικής Βάσης, του Ηλεκτροπαραγωγικού Σταθμού που βρισκόταν ακριβώς δίπλα, αλλά και τα θεμέλια της χώρας. 
Τα γυρίσματα διήρκησαν 3 μήνες όπου πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 35 συνεντεύξεις με σκοπό να μπορέσει ο τηλεθεατής να παρακολουθήσει τις κινήσεις και τα γεγονότα πριν αλλά και μετά την έκρηξη. Τραγικός απολογισμός της έκρηξης: Σκοτώθηκαν 13 και τραυματίστηκαν 62.
 

Το τεκμηριογράφημα αυτό είναι μια προσπάθεια να καταγραφεί η θυσία των 13 ανθρώπων αλλά και η αδιαφορία πολλών πριν και μετά. 
«Είναι το δυσκολότερο τεκμηριογράφημα» – δηλώνει η δημοσιογράφος/σκηνοθέτιδα Αθηνά Κρικέλη.  
«Όχι μόνο λόγω της θεματολογίας, αλλά διότι πολλοί προσπάθησαν να βάλουν τρικλοποδιές ώστε να είναι πράγματι ένας αγώνας δρόμου – αν θέλετε – χαμηλών τόνων και γρήγορων κινήσεων για να μη μας πιάνουν τα γραφειοκρατικά γρανάζια. Σίγουρα από τα 26 ντοκυμαντέρ που έχω κάνει μέχρι τώρα αυτό με στιγμάτισε και με σημάδεψε. Με στιγμάτισε γιατί γνώρισα μια πολύ άσχημη πλευρά της Κύπρου και με σημάδεψε γιατί την ίδια στιγμή συνάντησα τους πιο όμορφους Ελληνες».
 
Η πρεμιέρα έγινε στις 13 Ιανουαρίου 2013, (μια ημερομηνία που επέλεξε η ίδια η Αθηνά Κρικέλη τιμώντας τα 13 θύματα), στο 
Θέατρο Ζήνα Πάλας της Λευκωσίας. Θα ακολουθήσουν άλλες τρεις, δύο στη Λεμεσό στις 15 και 16 Ιανουαρίου 2013 και μια στο Παραλίμνι στις 18 Ιανουαρίου, ενώ θα προβληθεί και στα αμερικανικά κανάλια μόλις ολοκληρωθεί ο υποτιτλισμός.

 
* Πρεμιέρα: 13 Ιανουαρίου, Λευκωσία, Κινηματογράφος Ζήνα, 20:00 μ.μ.
* 14 Ιανουαρίου, Λάρνακα, ΚΣίνεπλεξ, 20:00 μ.μ.
* 15 Ιανουαρίου, Λεμεσό, Αίθουσα Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού, 20:00 μ.μ.
* 16 Ιανουαρίου, Λεμεσό, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου
* 18 Ιανουαρίου, ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου (Παραλίμνι), Ιδ. Σχολείο Ξένειον, 20:00 μ.μ.
>> Χτυπούν την πόρτα δεκατρείς “event” on Facebook: 
Για πληροφορίες:

Δεν υπάρχουν σχόλια: