Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Κάτι ... πολύ όμορφες εικόνες σήμερα στην Θεσσαλονίκη

Πολλοί όταν λένε Θεσσαλονίκη, φέρνουν στον νου τους τις ταβέρνες στην πλ.Άθωνος, Μπιτ-Παζάρ, Κάστρα κλπ), την βόλτα στην παραλία και στην Νέα Κρήνη, τις κρεπερί στην πλ.Ναυαρίνου, τον ναό του Αγ.Δημητρίου (οι πιο "ψαγμένοι" επισκέπτονται την όμορφη κρύπτη στο υπόγειο), τα μουσεία (Αρχαιολογικό, Βυζαντινό, Μακεδονικού Αγώνα), μια βόλτα στα κάστρα και στις πορτάρες (πύργος Τριγωνίου, μονή Βλατάδων).

Λίγοι ίσως γνωρίζουν τις ΠΙΟ ζεστές, τις ΠΙΟ κρυφές και όμορφες στιγμές της πόλης μας:


Κατανυκτικές μεταμεσονύκτιες θείες λειτουργίες (για όσους δεν το έχουν βιώσει, ειλικρινά αξίζει ως εμπειρία: θα ξεχάσετε τους ναούς όπως τους ξέρετε, με τα πολλά φώτα, τους πολυέλαιους, τον δυνατό ήχο, και θα προσευχηθείτε με ησυχία στο ημίφως των κεριών).




Μία φορά τον μήνα, συνήθως Κυριακή, γίνεται Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγ.Γεωργίου Ροτόντα (είχε μετατραπεί σε τζαμί επί Τουρκοκρατίας).





Παραθέτουμε φωτογραφίες από την σημερινή Θεία Λειτουργία (26/1/2014). Απλά, αν τύχει και δείτε την ανακοίνωση στο κέντρο (συνήθως στις κολώνες έξω από την Παναγία Δεξιά) και αποφασίσετε να πάτε, ντυθείτε πολύ καλά, έχει δριμύ ψύχος μέσα στον ναό.
ΑΥΤΑ "κρατάνε" ακόμη το κέντρο της πόλης μας.

Όπως λένε, παντού "ο διάβολος βάζει την κουτσουλιά του"!
Κακομαθημένοι -ή αξιολύπητοι;- συμπολίτες μας, κάνουν τις δικές τους "εικαστικές παρεμβάσεις" σε ένα μνημείο με ιστορία 2000 ετών :

αναρχικά συνθήματα έξω από τον Αγ.Γεώργιο Ροτόντας. Προσέξτε το ότι χιονίζει!
Καλά, ένας υπάλληλος της αρχαιολογικής υπηρεσίας (από αυτούς που "φυλάνε" 24 ώρες το μνημείο) δεν βρέθηκε τόσο καιρό, να αγοράσει ένα πινέλο και ένα κιλό τσιμεντόχρωμα, με 5-10 ευρώ και να καθαρίσει τον τοίχο;
αναρχικά συνθήματα έξω από τον Αγ.Γεώργιο Ροτόντας




Θυμίζουμε παλαιότερες αναρτήσεις μας:

Δεν υπάρχουν σχόλια: